ГоловнаПолітика

СБУ затримала в Херсоні 23-річну російську шпигунку

Дівчина підозрюється у стрілянині біля Миколаївської ОДА

СБУ затримала в Херсоні 23-річну російську шпигунку
Фото: sbu.gov.ua

Служба безпеки України у вівторок, 8 квітня 2014 року, затримала громадянку Російської Федерації, яка виконувала завдання спецслужб для дестабілізації ситуації в південних областях України.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

"Марія Коледа, 1991 р.н., прибула в Херсон 4 квітня ц.р. За її словами, це вже дев'ята її подорож в Україну. Протягом 5-6 квітня іноземка провела низку зустрічей із лідерами та активістами проросійських рухів у м. Херсон, а також відвідала окремі районні центри області для моніторингу ситуації на місцях", - йдеться в повідомленні.

У СБУ зазначають, що 7 квітня вона брала безпосередню участь у сутичках під Миколаївської обласною державної адміністрацією, під час яких застосовувала вогнепальну зброю, у наслідок чого, за її словами, поранила трьох осіб. Після цих подій вона, переховуючись, повернулась у Херсонську область.

Оперативниками встановлено, що 8 квітня Коледа доповіла своєму кураторові в РФ про наявність у "активістів" саморобних вибухових пристроїв у "необмеженій кількості" та досягнуту домовленість щодо отримання ними стрілецької зброї. Вона також звітувала про підготовку двох диверсійних груп (7 осіб з м. Херсон та 6 осіб з м. Нова Каховка) для направлення у м. Донецьк для участі у масових заворушеннях.

У СБУ повідомляють, що також затримана отримала вказівку з'ясувати стан озброєння співробітників ДПСУ на кордоні АРК з материковою частиною України та можливість потрапляння з Криму, легально або в обхід встановлених пунктів пропуску, осіб, яким СБУ заборонила в'їзд в Україну.

Під час затримання у росіянки вилучено травматичний пістолет, переобладнаний під стрільбу бойовими патронами та методичні рекомендації для підготовки диверсійних груп. Наразі здійснюються відповідні оперативно-слідчі дії.

Нагадаємо, раніше повідомляли, що СБУ затримала диверсанта, який працював на російську розвідку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram