ГоловнаПолітика

Верховна Рада ухвалила закон про люстрацію суддів

В Україні хочуть повернути довіру до судової системи

Верховна Рада ухвалила закон про люстрацію суддів
Знаменитый судья Киреев
Фото: Макс Левин

Народні депутати підтримали у другому читанні та в цілому законопроект №4378-1 "Про відновлення довіри до судової системи України".

За відповідне рішення проголосували 234 нардепи. Закон ухвалено в редакції профільного комітету ВР.

Як наголошено в пояснювальній записці до проекту, закон спрямований на утвердження в суспільстві верховенства права та законності, відновлення довіри до судової системи, повідомляє ZN.ua.

Закон визначає засади проведення спеціальної перевірки суддів судів загальної юрисдикції як тимчасовий, посилений захід для притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності та звільнення з посади у зв'язку з порушенням присяги.

Повноваження проводити перевірку суддів надано Тимчасовій спеціальній комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції, яка складається з 15 членів.

Зокрема, законом передбачено, що суддів перевіряють протягом року з моменту формування складу Тимчасової спеціальної комісії. Крім того, передбачено низку підстав, згідно з якими судді підлягають перевірці.

Закон визначає основні засади діяльності Тимчасової спеціальної комісії (порядок проведення її засідань, механізм отримання матеріалів, необхідних для проведення перевірки суддів, і т. ін.), заходи, які застосовують за результатами проведення перевірки суддів.

Законом також внесено зміни до законів "Про судоустрій і статус суддів", "Про Вищу раду юстиції" про порядок призначення суддів на адміністративні посади, розширення підстав припинення повноважень членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищої ради юстиції, стосовно порядку обрання делегатів на з'їзд суддів України і т. ін.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк ще 4 квітня закликав Раду прийняти закон про довіру до судової системи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram