ГоловнаПолітика

Верховна Рада прийняла законопроект про амністію

Під амністію підпадуть більш ніж 20 тис. ув'язнених

Верховна Рада прийняла законопроект про амністію
Фото: Макс Левин

Верховна Рада ухвалила за основу і в цілому законопроект №4526 "Про амністію у 2014 році".

За проект закону проголосували 232 народних депутати, повідомляє РБК-Україна.

Закон оголошує амністію і поширює її дію на категорії засуджених, які вчинили злочини незначного ступеня тяжкості або які є найбільш незахищеними і вразливими соціально, а саме: на неповнолітніх, а також жінок і чоловіків, які мають дітей віком до 18 років, дітей-інвалідів та/або повнолітніх сина, дочку визнаних інвалідами.

Також амністію застосовуватимуть до інвалідів першої, другої та третьої груп, до хворих на туберкульоз, онкологічні недуги тощо.

Крім того, запропоновано поширити амністію на засуджених, які скоїли злочини у сфері господарської діяльності, крадіжки або злочини, пов'язані з незаконним обігом наркотичних засобів (без мети збуту) або зі зброєю.

Як заявив голова комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, народний депутат від фракції "Батьківщина" Андрій Кожем'якін, ухвалення цього закону дозволить амністувати 23-25 тис. засуджених уже 2014 року, тоді як раніше, коли президент України щорічно підписував укази про амністію, звільняли близько 3-5 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram