ГоловнаПолітика

Рада змінила закон про місцеві вибори

Зокрема, заборонено змінювати списки виборців у день голосування

Рада змінила закон про місцеві вибори

Верховна Рада внесла зміни до закону про місцеві вибори.

За ухвалення в цілому законопроекту №2664 проголосували 252 депутати за мінімально необхідних 226.

У рамках зміни законодавства про місцеві вибори парламент встановив, що в разі одночасного проведення президентських і місцевих виборів, для місцевих виборів не створюються окремі дільничні виборчі комісії, а їх повноваження виконують відповідні дільничні комісії, створені для місцевих виборів.

При цьому парламент закріпив межі виборчих дільниць на місцевих виборах в тих межах, які були встановлені на виборах Ради, за винятком спеціальних виборчих дільниць.

Разом з тим парламент скоротив чисельність членів дільничних виборчкомів на місцевих виборах і встановив такі значення: для малих дільниць - 10-14 (замість 10-16), для середніх - 12-16 (замість 14-20), для великих - 14-18 (замість 18-24).

Він також визначив, що рішення виборчих комісій повинні ухвалюватися більшістю голосів від складу комісії, а не від присутніх на засіданні, як це прописано зараз.

Також парламент дозволив створення районних виборчкомів у містах з районним поділом, де не створені районні ради в місті, що раніше не було передбачено законодавством.

Окрім того, Рада заборонила вносити зміни до уточнених списків виборців в день голосування, а також встановила, що рішення про скасування реєстрації кандидатів у депутати та мери повинні прийматися не пізніше ніж за 11 днів до дня голосування.

Окрім цього, Рада визначила, що результати голосування на дільниці можуть бути визнані не дійсними у випадку, якщо встановлено, що незаконно на ній проголосувало 5% від кількості виборців, або ж кількість бюлетенів в урнах на 5% перевищує кількість виборців (зараз - 10%).

Також парламент встановив, що Рада зобов'язана призначати дату позачергових виборів не пізніше ніж через 90 днів з моменту дострокового припинення повноважень місцевих рад або мерів міст.

При цьому парламент зменшив обмеження для ЗМІ на поширення результатів соцопитувань з 7 до 2 днів до дня голосування, і дозволив громадським організаціям направляти спостерігачів на місцеві вибори.

Також скорочені терміни проведення голосування на місцевих виборах, тепер воно проводитиметься з 8 до 20 години, а не до 22.

Нагадаємо, 25 травня в Україні відбудуться вибори президента і низки місцевих органів влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram