ГоловнаКультура

У музеї Ханенків відкрилася виставка "Жахи війни" Франсіско Гойї

Музей володіє повною серією антивоєнних гравюр відомого іспанського художника

У четвер, 3 квітня в Музії Богдана та Варвари Ханенків відкрилася виставка антивоєнного циклу офортів Франсіско Гойї "Жахи війни". Виставка триватиме з 3 квітня по 25 травня 2014 року.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Гойя працював над антивоєнною серією гравюр у 1810-1820 роках. Серія нараховує 82 аркуші, на яких відобразив травматичний досвід художника від участі в подіях Піренейської війни. Ця війна розпочалася 1808 року з Мадридського повстання, після якого Наполеон вторгся до Іспанії.

З першого по 47-й аркуш Гойя реалістичною зображує жахливі події, що відбуваються на полі бою після битви, аркуші з 48 по 64 документують голод, який трапився в Мадриді в 1811-1812 роках і забрав 20 тис. життів. Останні 17 аркушів серії - символічні бачення Гойї, роздуми про долю його країни після війни.

"Жахи війни" не були видані за життя художника - через цензуру. Гойя надрукував тільки пробну серію відбитків, яку подарував своєму другові - історику мистецтв Сеану Бермудесу.

1863 року Королівська Академія образотворчих мистецтв у Мадриді вперше видала повну серію гравюр Гойї та дала їй назву "Жахи війни" (Los Desastres de la Guerra). Згодом Академія кілька разів повторювала видання серії, востаннє - в 1937 році.

Український музей Ханенків володіє відбитками четвертого видання 1906 року, які високо цінуються експертами, зокрема, через якість паперу. Музей купив гравюри у художника М.А. Шарнова в квітні 1941 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram