ГоловнаСвіт

ЄС затвердив безвізовий режим для Молдови

Молдовани зможуть перебувати в країнах ЄС без візи до 90 днів

ЄС затвердив безвізовий режим для Молдови

Представники Євросоюзу 3 квітня підписали документ про безвізовий режим з Молдовою. Про це повідомляє Publika.md.

Свої підписи під документом поставили голова Європарламенту Мартін Шульц і представник головуючої в Раді ЄС Греції, заступник міністра закордонних справ цієї країни Дімітріс Куркулас.

Згідно з повідомленням на сайті Єврокомісії, безвізові поїздки для молдован будуть доступними з 28 квітня.

За словами комісара ЄС із закордонних справ Сесілії Мальстрем, скасування віз є великим досягненням у відносинах з Молдовою і хорошим прикладом співпраці.

Європарламент проголосував за скасування віз для молдован наприкінці лютого. Згодом відповідне рішення затвердила Рада ЄС.

За новими правилами, перебувати в країнах ЄС без візи, уточнює "Коммерсантъ-Молдова", молдавани зможуть до 90 днів протягом шести місяців. При цьому, як зазначав заступник голови МЗС республіки Юліан Гроза, вони повинні бути готові пояснити мету свого візиту і довести наявність необхідних коштів для перебування в ЄС (з розрахунку €50 на добу), якщо таких пояснень зажадає працівник міграційної служби.

За словами представника МЗС, перевірка буде вибірковою. Обґрунтування потрібні, лише якщо громадянин видасться чиновникові підозрілим і схожим на "потенційного мігранта".

Безвізовий режим надано Молдові після виконання низки вимог ЄС. Зокрема, були відкриті пункти міграційного контролю на кордоні з невизнаним Придністров'ям. Як зазначали, у Брюсселі раніше вказували на необхідність ефективного обліку міграції через не контрольований Кишиневом східний кордон. Крім того, ухвалено закон про боротьбу з дискримінацією, що заборонив, окрім іншого, обмежувати права сексменшин.

Деякі молдавани виступали проти таких заходів. Наприклад, віруючі виступали проти заборони дискримінації геїв, а опозиція розкритикувала відкриття міграційних пунктів на кордоні з Придністров'ям, посилаючись на те, що це може бути підтримкою претензій Придністров'я на незалежність.

Наприкінці 2013 року Кишинів попередньо затвердив угоду з ЄС про асоціацію та вільну торгівлю. Підписання цього договору намічено на 2014 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram