ГоловнаЕкономікаФінанси

Пинзеник: держава не дає собі ради навіть з урізаним бюджетом

Державні доходи ростуть штучно, вважає колишній міністр фінансів

Пинзеник: держава не дає собі ради навіть з урізаним бюджетом
Фото: Макс Левин

Навіть урізаний бюджет на 2014 рік буде Україні не під силу. Про це заявив нардеп від "УДАРу", колишній міністр фінансів Віктор Пинзеник.

Формально все виглядає добре: доходи загального фонду державного бюджету за підсумками кварталу зросли на 10,2%, до 78,4 млрд грн, із запланованим на 2014 рік зростанням у 8%. Однак насправді ситуація зовсім не безхмарна, повідомляє прес-служба депутата.

Річ у тому, що за підсумками першого кварталу НБУ перерахував у бюджет 15,8 млрд грн, тоді як річний план 22,8 млрд грн. Тобто за три місяці бюджет отримав майже 70% річної суми, зокрема за березень - більш ніж 30% річного показника. Крім того, у першому кварталі набагато менше було відшкодовано податку на додану вартість.

"Якщо коректно порівняти показники доходів, то за перший квартал цього року доходи загального фонду державного бюджету реально зменшилися до попереднього року на 14%", - підрахував депутат.

І хоча в березні бюджетна ситуація була вже кращою, ніж на початку року, без ужиття урядом додаткових заходів дохідну частину держбюджету цього року виконати не вдасться, заявив Пинзеник.

Нагадаємо, 27 березня Верховна Рада знизила доходи державного бюджету на 22,4 млрд грн, а видатки - на 25,4 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram