ГоловнаПолітика

Донецька облрада вимагає проведення місцевих референдумів

І другу державну мову

Донецька облрада вимагає проведення місцевих референдумів
Фото: 062.ua

Донецька обласна рада звернулася до Верховної Ради з вимогою надати регіонам право на проведення місцевих референдумів, а також створити в Україні двопалатний парламент.

Про це повідомляє офіційний сайт Донецької облради.

"Для забезпечення збалансованого врахування інтересів усіх громадян нашої держави й ухвалення нової редакції Конституції України пропонуємо негайно відновити роботу Конституційної асамблеї, створеної Указом Президента України від 17.05.2012 №328 2012. До складу Асамблеї необхідно включити представників органів місцевого самоврядування, а саме обласних рад, пропорційно кількості населення відповідної області", - йдеться в повідомленні.

Окрім того, Донецька облрада вважає, що "Конституційна асамблея повинна буде негайно взятися за розробку проекту нової редакції Основного закону, де, зокрема, має бути передбачена децентралізація, створення виконавчих органів обласних і районних рад; створення (до проведення парламентських виборів) двопалатного парламенту, в якому верхня палата буде виражати інтереси регіонів".

"Враховуючи історичні, національні, культурні традиції населення Донецької області, беручи до уваги, що російська мова є мовою спілкування населення регіону і визнана Законом України "Про засади державної мовної політики в Україні" регіональною.., підтримуючи вимоги жителів Донецької області, вимагаємо надати російській мові статус другої державної мови шляхом внесення відповідних змін до Конституції України", - йдеться в повідомленні.

Нарешті, Донецька обласна рада закликала нардепів ухвалити закон, що дає право регіонам проводити місцеві референдуми.

"Пропонуємо ініціювати розгляд питання про прийняття Закону України "Про місцевий референдум", узявши за основу законопроект (реєстр. №0867 від 12.12.2012), після проведення його широкого обговорення та доопрацювання", - йдеться у зверненні.

Нагадаємо, 29 березня голову Донецької облради Андрія Шишацького делегати з'їзду Партії регіонів виключили з партії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram