ГоловнаКультура

У квітні в Києві стартує одинадцята "Французька весна"

Традиційного вуличного спектаклю-відкриття цього року не буде

У квітні в Києві стартує одинадцята "Французька весна"

Організатори фестивалю оголосили програму 11-ї "Французької весни".

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

У рамках щорічного весняного фестивалю будуть представлені літературні, театральні, кінопрограми.

Організатори повідомляють, що традиційного вуличного спектаклю - відкриття фестивалю цього року не буде, у зв'язку з останніми подіями в Україні, натомість програма більш насичена порівняно з попередніми.

"Французька весна-2014" пройде під гаслом "Весна ідей" у дев'ятьох містах України: Київ, Запоріжжя, Донецьк, Дніпропетровськ, Львів, Луганськ, Одеса, Харків, Рівне.

Головна мета нинішнього фестивалю - привнести нові культурні формати в українську культуру, а також відкрити невідомі творчі реалізації.

Фактично низку подій "Французької весни" відкрила виставка чорно-білих фоторобіт у стилі ню відомого французького фотографа Жанлу Сьєффа, презентована в галереї Brucie Collections із 20 березня.

11 квітня відбудеться відкриття виставки "Архіви" українського художника Микити Кравцова і майстрів групи La cellule в арт-центрі "Я Галерея". Також у Львові із 14 квітня працюватиме фотовиставка Ферранте Ферранті "Пінзель і Європа епохи бароко".

Уперше "Французька весна" пройде у співпраці з іще однією гучною культурною подією цієї весни - Книжковим Арсеналом. Окрім традиційних зустрічей з авторами, організатори проведуть круглий стіл на тему "Література і кордони" та вручать Премію ім. Григорія Сковороди за кращий переклад із французької мови на українську.

3 квітня стартує кінопрограма "Французької весни" в кінотеатрі "Київ", у рамках якої заплановано покази фільмів "Висельники" Ентоні Марсіано, "Мізерере" Сільвена Вайта, "Аттіла Марсель" Сільвена Шоме, "Зупинись або ж я продовжу" Софі Фієр, "Китайська головоломка" Седріка Капіша, "Набережна Орсе" Бертрана Таверньє, "Дипломатія" Фолькера Шлендорфа і "Жакі в королівстві жінок" Ріада Сатуфа.

Крім того, кінопрограма представить окрему секцію "Фільми Нової хвилі" і традиційні "Довгі ночі короткого метра".

Відкриє секцію кінокартина Джеліл Леспере "Ів Сен-Лоран".

Також у рамках "Французької весни" проведуть концерти французькі та українські виконавці: тріо Benjamin Faugloire Project, група Elephant і українська піаністка Наталія Кудрицька.

Із 29 березня по 9 квітня в Києві покажуть виставу "На друзки" французького режисера Венсана Гійома за участю українських акторів. Постановку здійснювали Національний центр театрального мистецтва ім. Леся Курбаса і I.T.PER. - Українська театральна перфомативна група.

26 квітня в Національному академічному драматичному театрі ім. І. Франка пройде спектакль Стефана Рікорделя "В подорожі". Головні ролі в постановці виконують французький актор Дені Лаван і український актор Дмитро Ярошенко. Режисер відомий нам спільною роботою з Владом Троїцьким над перфомансом "Станція" для торішнього "Гогольфесту".

Окрім того, 2 квітня в Національній опері України відбудеться вечір на честь Сержа Лифара з нагоди 110-ї річниці з дня народження хореографа.

Уперше в рамках "Весни" організовано профільні зустрічі діячів культури та освітньої сфери з України та Франції. "Живий" спектакль (театр, танець, цирк...) і умови для його подальшого розвитку стануть основною темою обговорення діячів культури. На профільних зустрічах також обговорять можливості співпраці між університетами.

З докладною інформацією про заходи 11-ї "Французької весни" можна буде ознайомитися на сайті Французького інституту в Україні - http://institutfrancais-ukraine.com.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram