ГоловнаПолітика

США і ЄС засудили штурм парламенту "Правим сектором"

Представництво ЄС закликало всі сторони утриматися від насильства

США і ЄС засудили штурм парламенту "Правим сектором"
Фото: Макс Левин

США і Європейський Союз засудили події біля будівлі Верховної Ради України в Києві 27 березня.

Про це йдеться в спільній заяві посольства США та представництва ЄС в Україні, опублікованій на офіційній сторінці представництва ЄС в Україні у Facebook.

"Це складний період в історії України, який вимагає консолідації всіх зусиль для проведення реформ, включаючи взаємну повагу і уникаючи насильства. Тривала реформа в Україні буде довгим і складним процесом. Щоб бути ефективною, вона повинна залишатися демократичною, прозорою і мирною, і вона повинна здійснюватися виключно в координації з національними демократичними інститутами", - йдеться в заяві.

Представництво ЄС закликало всі сторони утриматися від насильства і дотримуватися законних способів і методи для вираження їх думки і уникати дій, які можуть дестабілізувати ситуацію.

"Ми вітаємо заяви керівництва "Правого сектору", що вони мають намір зберегти свої дії "в рамках закону". Ми закликаємо всі політичні сили відмежуватися від екстремістів, які підривають зусилля щодо стабілізації України і захисту її суверенітету", - йдеться в документі.

"Ми закликаємо уряд України гарантувати, що ті, хто порушив закон, притягнуться до відповідальності. Ми як і раніше наполягаємо, що будь-які випадки смертей, які відбуваються за невизначених обставин, повинні бути об'єктивно розслідувані для того, щоб забезпечити громадянам відчуття безпеки та підзвітності органів. Ми вітаємо створення спеціальної парламентської комісії, яка вивчить всі докази про заходи за участю міліції та пов'язані з цим втрати", - йдеться в спільній заяві.

Нагадаємо, 27 березня після закриття засідання Верховної Ради до будівлі парламенту підійшли люди в масках і з битами в руках. Активісти принесли шини, стукали у двері парламенту, розбили скло на дверях.

Пізніше вимоги мітингувальників про відставку голови МВС Арсена Авакова передали депутатам Верховної Ради.

Активісти завершили мітинг під стінами парламенту й пообіцяли зібратися в п'ятницю, 28 березня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram