ГоловнаПолітика

Україна не визнає денонсації "харківських угод" без рішення суду

Київ не платитиме більше, ніж зафіксовано в договорі.

Україна не визнає денонсації "харківських угод" без рішення суду
Юрий Продан
Фото: Макс Левин

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан заявив, що для денонсації "харківських угод" Росії доведеться звертатися до міжнародного суду.

Про це він сказав журналістам, передає "РБК-Украина".

"Зараз є певні заяви про те, що Росія готується до денонсації угод. Якщо ця денонсація буде, то, як я розумію, для того, щоб ця схема запрацювала, мабуть, Росії треба йти до суду. Ми будемо платити те, що ми повинні платити за контрактом", - сказав Продан.

Крім того, як передає "Интерфакс-Украина",Київ буде домагатися підвищення тарифу на транзит російського газу по території України.

"Звичайно ж, ми будемо пропонувати (переглянути ціну на транзит газу), але це питання переговорів", - сказав він.

Міністр зазначив, що для зміни ціни на транзит необхідно буде внести зміни до чинної формули, прописаної в контракті між "Газпромом" і "Нафтогазом України" від 2009 року.

Нагадаємо, в п'ятницю президент РФ Володимир Путін вніс до Державної Думи РФ пропозицію про припинення дії низки угод з Україною щодо Чорноморського флоту, в тому числі "харківських угод", за якими Україна отримувала знижку 100 доларів при оплаті російського газу. Росія вважає, що предмет російсько-українських угод втрачений зважаючи на фактичне припинення правових відносин оренди Російською Федерацією об'єктів її Чорноморського флоту на території України у зв'язку з анексією Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram