ГоловнаПолітика

Росія повідомила Україну про намір денонсувати "харківські угоди"

В обмін РФ готова віддати Києву військове майно, яке залишилося в Криму

Росія повідомила Україну про намір денонсувати "харківські угоди"
Фото: www.president.gov.ua

МЗС Росії наслало Посольству України в РФ ноту, в якій повідомило про намір Росії припинити чинність угод про Чорноморський флот.

Про це сказано в повідомленні МЗС РФ.

"28 березня МЗС Росії надіслало Посольству України в Російській Федерації ноту, в якій повідомило про намір Російської Федерації припинити чинність Угоди між Російською Федерацією і Україною про параметри розподілу Чорноморського флоту, Угоди між Російською Федерацією та Україною про статус та умови перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України, Угоди між Урядом Російської Федерації та Урядом України про взаєморозрахунки, пов'язані з розподілом Чорноморського флоту і перебуванням Чорноморського флоту Російської Федерації на території України, підписаних у місті Києві 28 травня 1997 року, та Угоди між Російською Федерацією і Україною з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України, підписаної в місті Харкові 21 квітня 2010 року ("харківські угоди", - ред.)", - поінформували в міністерстві.

"Одночасно в ноті зазначено, що Російська Сторона готова до передачі Українській Стороні військового майна Збройних сил України, яке залишилося в Криму ", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, в п'ятницю президент РФ Володимир Путін вніс до Державної Думи РФ пропозицію про припинення дії цих угод. Росія вважає, що предмет російсько-українських угод втрачено через фактичне припинення правовідносин оренди Російською Федерацією об'єктів її Чорноморського флоту на території України у зв'язку з анексією Криму.

Нагадаємо, 21 березня прем'єр РФ Дмитро Медведєв заявив, що "харківські угоди" про знижку на газ в обмін на продовження базування Чорноморського флоту в Криму мають бути денонсовані, а Україна повинна заплатити Росії компенсацію в розмірі $11 млрд за "втрачену вигоду".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram