ГоловнаСвіт

Угорщина виступила проти економічних санкцій щодо Росії

Будапешт сподівається продовжувати співпрацю з Москвою

Угорщина виступила проти економічних санкцій щодо Росії
Виктор Орбан

Угорщина виступає проти запровадження Євросоюзом економічних санкцій щодо Росії через вторгнення в Україну, повідомляє 28 березня агентство Рейтер з посиланням на інтерв'ю з угорським прем'єр-міністром Віктором Орбаном, опубліковане в п'ятницю.

Росія на 80% задовольняє потреби Угорщини, країни з 10-мільйонним населенням, у природному газі. Крім того, недавно Будапешт і Москва підписали угоду на суму €10 млрд, згідно з якою російський "Росатом" візьметься за розширення угорської електростанції Пакш - єдиної АЕС, котра працює в країні.

Окрім того, Росія є найбільшим торговим партнером Угорщини за межами ЄС. Зокрема, 2013 року обсяг експорту становив €2,55 млрд.

"Економічні санкції є третім пакетом (санкції проти РФ, - Ред.), і було б непогано уникнути їх, оскільки це не в інтересах ані Європи, ані, значно менше, Угорщини", - заявив Орбан в інтерв'ю газеті Vilaggazdasag.

Як зазначає Рейтер, за минулий тиждень представники 11 колишніх комуністичних країн, нині члени ЄС, дали зрозуміти, що більшість із них будуть виступати проти будь-яких спроб увести економічні санкції щодо Росії.

За словами Орбана, криза в Україні та політичні санкції проти Росії наразі ніяк не вплинули на ядерну угоду між Будапештом і Москвою, і він сподівається, що ситуація не зміниться.

Глава "Росатому" заявив у четвер, 27 березня, що деякі з його міжнародних договорів можуть бути порушені західними санкціями, повідомляє агентство РІА "Новости".

Окрім того, в четвер Угорщина та Словаччина зв'язали свої газові мережі в рамках зусиль ЄС зі зміцнення безпеки постачань у регіоні, які дуже залежать від імпорту з Росії.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram