ГоловнаПолітика

Генасамблея ООН підтвердила територіальну цілісність України

Зміну статусу Криму не визнала понад половина членів ООН

Генасамблея ООН підтвердила територіальну цілісність України
Фото: EPA/UPG

У четвер, 27 березня, Генасамблея ООН підтримала територіальну цілісність України.

За ухвалення відповідної резолюції проголосували 100 членів Генасамблеї. Проти - 11, утрималося - 58.

Варто зазначити, що більшість тих, що утрималися - представники Росії та Китаю.

"(Генеральна Асамблея) підкреслює, що референдум, проведений в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі 16 березня 2014 року, не маючи законної сили, не може бути основою для будь-якої зміни статусу Автономної Республіки Крим або міста Севастополя", - йдеться в резолюції.

У зв'язку з цим Генасамблея ООН закликає всі держави, міжнародні організації та спеціалізовані установи не визнавати жодної зміни статусу АР Крим та м. Севастополя на основі вищезгаданого референдуму і утримуватися від будь-яких дій або кроків, які можна було б витлумачити як визнання будь-якого такого зміненого статусу, повідомляє РБК-Україна.

"(Генеральна Асамблея) підтверджує свою прихильність суверенітету, політичній незалежності, єдності і територіальній цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах", - йдеться в резолюції.

При цьому в ООН закликають всі держави відмовитися і утримуватися від дій, направлених на часткове або повне порушення національної єдності і територіальної цілісності України, в тому числі будь-яких спроб змінити її кордони за допомогою погрози силою або її застосування або інших незаконних засобів.

Також у своїй резолюції Генасамблея ООН закликає всі сторони конфлікту негайно приступити до мирного врегулювання ситуації шляхом прямого політичного діалогу, виявляти стриманість, не вдаватися до односторонніх дій і войовничої риторики, які можуть посилити напруженість, і повною мірою брати участь у міжнародних посередницьких зусиллях.

Водночас Генасамблея ООН вітає зусилля ООН, ОБСЄ та інших міжнародних і регіональних організацій з надання Україні допомоги в захисті прав усіх громадян в Україні, в тому числі прав осіб з числа меншин.

Нагадаємо, виступаючи на сьогоднішньому засіданні Генасамблеї ООН в.о. міністра закордонних справ Андрій Дещиця назвав дії Росії кричущим порушенням міжнародного права після створення ООН і закликав визнати нелегітимним так званий "референдум" про приєднання Криму до Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram