ГоловнаЕкономікаФінанси
Спецтема
Россия

У Держдумі з'явився законопроект про відмову від Visa і MasterCard

Росія має намір покарати американців за санкції

У Держдумі з'явився законопроект про відмову від Visa і MasterCard
Фото: obozrevatel.com

У Держдуму внесено законопроект, який зробить неможливою діяльність американських платіжних систем Visa і MasterCard у Росії.

Як повідомляє Slon, документ передбачає, що всі операційні та клірингові центри повинні будуть знаходитися на території РФ, інакше цим платіжним системам не можна буде проводити розрахунки в Росії. Інша стаття законопроекту забороняє операторам платіжних систем відмовляти кому-небудь у наданні послуги на свій розсуд.

Це означає, що Росії доведеться відмовитися від послуг Visa і MasterCard, адже їх процесингові центри знаходяться за межами Росії. До того ж платіжні системи в п'ятницю в односторонньому порядку відключили кілька російських банків, які потрапляють під дію американських санкцій, пов'язаних з анексією Криму.

Закон, автором якого є депутат від "Єдиної Росії" Владислав Резнік, має набрати чинність вже з 1 жовтня 2014 року. Цього часу має вистачити, щоб усі фінансові установи та оператори платежів підготувалися до життя за новими правилами.

Нагадаємо, Visa і MasterСard припинили обслуговування карт, емітованих банком "Росія", після того, як Мінфін США запровадив проти нього санкції. Окрім того, постраждали його "дочки" Собінбанк і ІнвестКапіталБанк, а також СМП Банк, який належить братам Аркадію і Борису Ротенбергам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram