ГоловнаПолітика

Українських військових потрібно виводити з Криму зі збереженням прапорів, зброї і документів, - Коновалюк

Екс-нардеп має своє бачення врегулювання ситуації в Криму

Українських військових потрібно виводити з Криму зі збереженням прапорів, зброї і документів, - Коновалюк

Україні необхідно серйозно задуматися про те, чи буде вона мати власні Військово-Морські сили в акваторії Чорного моря.

Таку думку висловив екс-нардеп Валерій Коновалюк, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Зараз стоїть питання про те, чи залишить Україна за собою право мати Військово-Морські Сили в акваторії Чорного моря", - сказав він на прес-конференції в п'ятницю в Києві.

Коновалюк, який сам нещодавно побував у Криму, зазначив, що зараз 27 українських військових кораблів блоковані російськими військами. Запасів питної води і продовольства у них залишилося на 4 дні. Він вважає, що українська влада має оперативно діяти в ситуації, що склалася.

Окрім того, Коновалюк повідомив, що спільно з колишнім уповноваженим Верховної Ради з прав людини Ніною Карпачовою підготував звернення до голови Верховної Ради Олександра Турчинова і прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка з пропозицією тих невідкладних заходів, які необхідно вжити для врегулювання конфлікту в Криму.

Він пропонує організувати негайне виведення військових частин, підрозділів з місць дислокації на півострові за умови обов'язкового збереження бойових прапорів, озброєння та документації, створити спеціальну міжурядову комісію для вирішення питань щодо розблокування військових частин, кораблів Військово-Морського Флоту України на території Криму.

Коновалюк вважає, що потрібно прирівняти всіх виведених з Криму військовослужбовців в правах до учасників бойових дій з поширенням на них відповідних пільг, встановити в 2014 навчальному році пільги при прийомі до навчальних закладів України всіх рівнів акредитації для дітей військовослужбовців, сім'ї яких покинули Крим, надати для тимчасового проживання сім'ям військовослужбовців санаторії та будинки відпочинку з розпорядження Федерації профспілок України.

Екс-депутат також виступає за створення міжнародного фонду для забезпечення житлом сімей військовослужбовців, виведених з територій окупованого Криму, і для фінансування цього фонду залучити країни-гаранти Будапештського меморандуму 1994 року.

Коновалюк закликає притягнути до відповідальності всіх осіб, причетних до розвалу української армії, корупції, зловживань, які призвели до втрати боєздатності і погіршення соціальних умов військовослужбовців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram