ГоловнаПолітика

Венеціанська комісія одностайно визнала нелегітимним референдум у Криму

Росія порушила базові принципи міжнародного права

Венеціанська комісія одностайно визнала нелегітимним референдум у Криму
Заседание Венецианской комиссии
Фото: www.norway-coe.org

Венеціанська комісія одностайно ухвалила рішення, яким визнала нелегітимним референдум у Криму, оскільки він порушує крім Конституції України ще й базові міжнародні принципи територіальної цілісності і суверенітету суб'єктів міжнародного права.

Про це написав у "Фейсбуці" міністр юстиції України Павло Петренко.

"Щойно відбулося обговорення українського питання на сесії Венеціанської комісії", - уточнив він.

Окрім того, було заслухано висновок Венеціанської комісії щодо відповідності міжнародним стандартам РФ законопроекту про приєднання нових суб'єктів у РФ.

"У цьому висновку також наголошується, що РФ, приймаючи такі рішення, порушує базові міжнародні принципи територіальної цілісності країн. Приєднання тієї чи іншої території можливе лише за міжнародним договором між двома державами. І в жодному разі не в односторонньому порядку! А тим більше - із застосуванням військової сили", - зазначив Петренко.

Також Венеціанська комісія визнала, що в Криму, крім порушень Конституції і законів України, російською стороною було допущено порушення базових принципів міжнародного права.

"Коли фактично під багнетами автоматів з масовими фальсифікаціями представники РФ намагалися прикрити анексію Криму якимись напівюридичними документами", - написав міністр.

"Це неприпустимо для тих країн, які мають договори про дружбу і які заявляють, що вони є нібито партнерами, як це сказав представник РФ. Партнери і друзі не приходять один до одного із автоматами", - підсумував він.

Нагадаємо, про рішення Венеціанської комісії визнати незаконним кримський референдум стало відомо ще 15 березня, проте офіційно висновки представили лише в п'ятницю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram