ГоловнаПолітика

МЗС РФ звинуватило США в порушенні Будапештського меморандуму

Захід нібито "потурав державному перевороту в Україні"

МЗС РФ звинуватило США в порушенні Будапештського меморандуму
Фото: www.obozrevatel.com

МЗС Росії вважає, що США порушили зобов'язання за Будапештським меморандумом про гарантування суверенітету України.

Про це йдеться в коментарі МЗС РФ.

"У Будапештському меморандумі Росія, США і Великобританія зобов'язалися бути гарантами прав, суверенітету України. Хотілося б спитати, як вкладаються в ці гарантії неодноразові погрози ЄС і США під час заворушень у Києві застосувати санкції до керівництва України? Що це, якщо не економічний примус суверенної держави? Як ставитися, наприклад, до мало не постійного чергування західних емісарів на "майдані"?" - обурюються в Росії.

"Як кваліфікувати заяви США і ЄС про те, що там уже не розглядають як легітимного партнера законно обраного голову держави, на відміну від нових керівників, призначених на площі з порушенням усіх конституційних процедур? - обурюються в МЗС РФ. - Усе це - приклади того, як США та ЄС активно потурали державному перевороту в Києві, діючи проти політичної незалежності та суверенітету України, порушуючи зобов'язання згідно з Будапештським меморандумом".

Нагадаємо, Будапештський меморандум - меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї - міжнародний договір, укладений 5 грудня 1994 року між Україною, США, Росією і Великобританією про без'ядерний статус України. Угода містить пункти, що дають Україні гарантії її суверенітету і безпеки.

4 березня президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія не визнає своїх зобов'язань щодо гарантування територіальної цілісності України за Будапештським меморандумом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram