ГоловнаПолітика

МЗС України попросило світ не визнавати незалежність Криму

"Проголошення" Республіки Крим "позбавлене міжнародно-правової основи"

МЗС України попросило світ не визнавати незалежність Криму
Фото: uk.wikipedia.org

Міністерство закордонних справ України закликає світову спільноту не визнавати незалежність Криму.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби МЗС.

"Враховуючи те, що незалежність Криму була проголошена нелегітимним органом за результатами антиконституційного референдуму, проведеного з кричущими порушеннями загальноєвропейських норм і стандартів проведення референдумів, МЗС звертається до всіх членів міжнародного співтовариства з настійним проханням утриматися від міжнародного визнання "Республіки Крим", - сказано в повідомленні.

У МЗС зазначають, що проголошення незалежності "Республіки Крим" є безпосереднім наслідком застосування проти України сили та загрози силою з боку Росії, що, враховуючи статус Росії як ядерної держави, має особливо небезпечний характер як для територіальної цілісності та незалежності України, так і для міжнародного миру і безпеки в цілому.

"Проявом застосування проти України сили та загрози силою стала військова окупація підрозділами Збройних Сил Російської Федерації Автономної Республіки Крим за два тижні до проведення плебісциту", - сказано в повідомленні.

Відповідно, МЗС стверджує, що на підставі звичаїв норми міжнародного права у членів міжнародного співтовариства виникло зобов'язання не визнавати Крим як суб'єкт міжнародного права, в тому числі не визнавати жодної ситуації, договору або домовленості, які можуть бути створені або досягнуті щодо цієї території.

У відомстві підкреслюють, що міжнародне визнання "Республіки Крим", проголошення якої позбавлене як конституційної, так і міжнародно-правової основи, означатиме, що суб'єкти такого визнання в свою чергу здійснюють міжнародно-протиправний акт, порушуючи фундаментальні норми міжнародного права і загальновизнані принципи спільного життя держав.

Нагадаємо, в.о. президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов заявив, що Україна висловлює готовність до переговорів щодо долі Криму, але анексію не визнає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram