ГоловнаЕкономікаДержава

Депутати запропонували ліквідувати Адміністрацію морських портів

Реформа портової галузі визнана невдалою

Депутати запропонували ліквідувати Адміністрацію морських портів
Фото: www.euroterminal.ua

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №4431 про ліквідацію Адміністрації морських портів, яка зараз контролює інфраструктуру українських портів.

Пропонується повернути все майно цього підприємства на баланси державних портових операторів, які реорганізувала попередня влада.

"Метою законопроекту є відновлення беззбиткової діяльності морських портів України і надалі збільшення їх прибутковості і, відповідно, відрахувань до бюджетів всіх рівнів, а також забезпечення можливості належного виконання Україною зобов'язань за міжнародними договорами", - йдеться в пояснювальній записці до документа.

Депутати зазначають, що до створення АМПУ збитковими були всього три порти, а 2013 року їх кількість зросла до 12-ти. 2012 року всі 18 морпортів і держпідприємство "Дельта-Лоцман" разом отримали 1,8 млрд грн чистого прибутку, а після реорганізації і створення АМПУ портова галузь отримала лише 1,2 млрд грн.

Ухвалення закону, на думку депутатів, дозволить відновити платоспроможність державних морських портів, зняти соціальну напругу в колективах.

Автори проекту - Анатолій Кінах, Микола Круглов, Юрій Крук, Віталій Барвіненко (усі - депутатська група "Економічний розвиток"), Василь Деревляний ("Батьківщина") та Руслан Сольвар (УДАР).

Нагадаємо, АМПУ була створена в червні минулого року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram