ГоловнаЕкономікаБізнес

Міллер назвав газовий борг України фінансовою допомогою від "Газпрому"

У Росії не сумніваються у запуску "Південного потоку"

Міллер назвав газовий борг України фінансовою допомогою від "Газпрому"
Фото: EPA/UPG

Глава "Газпрому" Олексій Міллер вважає, що "Газпром" рятує Україну від економічного краху, не переводячи її на передоплату.

Про це він сьогодні повідомив в Берліні, пише ИТАР-ТАСС.

"Сьогодні борг України за газ становить понад $1,8 млрд. При цьому з початку року щомісяця борг все збільшується і збільшується. Так, в Україні глибока політична криза, але за газ платити треба. І ми сьогодні бачимо, що наші дії щодо України є абсолютно лояльними. У нас є всі права відповідно до діючого контракту перейти на передоплату за поставки російського газу в Україну. Але ми цього не робимо, і ми бачимо, що це є дуже важливим моментом для того, щоб в Україні не трапився економічний колапс, щоб не виникли ризики для транзиту російського газу до Європи", - сказав він.

Міллер вважає, що фінансова допомога Україні від Росії на цей момент становить $5 млрд: кредит від уряду в розмірі $3 млрд і недоотримання "Газпромом" майже $2 млрд.

При цьому він додав, що не має жодних сумнівів у тому, що в грудні 2015 року підуть перші поставки російського газу по "Південному потоку".

Нагадаємо, Україна заплатила за газ, який придбала в Росії в лютому, тільки $80 млн з $440 млн. Ще близько $1,5 млрд держава заборгувала за торішні поставки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram