ГоловнаПолітика

США допоможуть Україні повернути вкрадені за Януковича гроші

Яценюк домовився з Обамою про пакет допомоги, який вражає

США нададуть Україні допомогу в пошуку і поверненні корупційних прибутків колишніх посадових осіб.

Про це повідомляється в прес-релізі Державного департаменту, поширеному в середу за підсумками візиту до Вашингтона прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка в розділі про "негайну допомогу", яку США мають намір надати Україні, інформує "Інтерфакс-Україна".

"Команди Міністерства юстиції та ФБР вже знаходяться в Україні, щоб надати стратегічні консультації і нарощувати потенціал для віднайдення корупційних прибутків колишніх посадових осіб", - йдеться в повідомленні.

Держдеп надасть додаткову допомогу і технічну експертизу для "двосторонніх і багатосторонніх зусиль, щоб спростити Україні повернення цих активів, що знаходяться у зарубіжних фінансових інституціях".

У розділі про надання Україні "нової технічної допомоги для управління економічними проблемами" сказано, що США нададуть експертну допомогу українським Міністерству фінансів і Центральному банку для подолання короткострокових економічних проблем.

Крім того, США планують подвоїти кількість українських студентів у 2014-2015 навчальному році.

Повідомляється і про намір розширити фінансування для року Україна-США за програмою Фулбрайт в сфері науки і технологій (Fulbright Science and Technology Education Program ("STEP"), "пілотного проекту, який повністю фінансуватиме поїздки і дослідження відібраних груп українських студентів до університетів США в 2014-2015 академічному році".

Також США відновлять роботу Комісії з питань стратегічного партнерства з Україною на рівні міністрів з метою поглиблення українсько-американського Стратегічного партнерства в галузі ядерної безпеки та нерозповсюдження ядерної зброї, політичного діалогу та верховенства права, енергетичної безпеки, співробітництва в галузі безпеки, а також науки і техніки.

Крім того, Держдеп повідомляє, що Міністерство оборони США у "найближчий місяць проведе у Києві двосторонні консультації у сфері оборони з українськими колегами".

Поряд з цим, Україна і США домовилися провести у Вашингтоні бізнес-саміт.

Міністерство торгівлі спільно з Державним департаментом і Торговим представництвом США розвиватимуть Інноваційну Раду, "діяльність якої буде спрямована на створення еко-системи, необхідної, щоб прискорити підприємництво та розвиток правової культури та інфраструктури для розвитку інновацій в Україні".

Також очікується, що Спеціальний посланник з Міжнародних енергетичних питань Карлос Паскуаль відвідає Київ цього місяця для участі в засіданні робочої групи з питань енергетичної безпеки, яка спрямує свої зусилля на підвищення енергетичної безпеки України, в тому числі ефективності використання енергії та розвиток альтернативних джерел енергії.

Держдеп зазначає, що делегація високого рівня з торгових питань вирушить до Києва, щоб "будувати відносини із ключовими представниками українського уряду для удосконалення майбутньої двосторонньої роботи з питань справ доступу на ринок, відкладених інвестицій для вирішення системних проблем, що впливають на наші двосторонні торговельні відносини".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram