ГоловнаПолітика

Обама: Росія дорого заплатить, якщо продовжить свою політику

Дії Росії порушують міжнародні закони і договори, які вона підписала, додав президент США

Обама: Росія дорого заплатить, якщо продовжить свою політику
Фото: zn.ua

Президент США Барак Обама висловив своє захоплення сміливістю українського народу, який стоїть за демократію і універсальне право самим обирати своє майбутнє.

Про це президент США заявив під час зустрічі з прем'єр-міністром України Арсенієм Яценюком, повідомляє "Голос Америки".

За словами Обами, після того як Віктор Янукович втік, Верховна Рада перебрала на себе відповідальність за заповнення владного вакууму, сформувавши уряд, а тепер впроваджує реформи і почала переговори з МВФ.

Як зазначив американський президент, Україна опинилася перед загрозою втрати суверенітету і територіальної цілісності. Дії Росії порушують міжнародні закони і договори, які вона підписала, додав Обама.

Президент також заявив, що США та інші країни світу "мусять" зробити так, що Росія "дорого заплатить, якщо продовжуватиме свою лінію щодо України".

"Існує інший шлях, і ми сподіваємося, що президент Путін готовий його обрати, - сказав Обама. - Але якщо він цього не зробить, я впевнений, що міжнародне співтовариство рішуче підтримає український уряд".

Також американський президент назвав референдум у Криму нелегітимним і таким, який проводять під дулом автоматів. США цей референдум не визнають, додав Обама.

Якщо Росія не зупиниться, то США, ЄС і решта світу змусять Росію заплатити за свої дії, що порушують міжнародне право.

Також Обама сказав, що США нададуть Україні пакет допомоги і звернувся до Конгресу з проханням якомога швидше ухвалити закон, який гарантує надання кредитів на суму в 1 млрд доларів.

Фото: voanews.com

Арсеній Яценюк подякував США за підтримку. За його словами, все, що просить Україна від Росії, - дотримуватися своїх зобов'язань і залишатися в рамках дипломатичного процесу. Україна, у свою чергу, гарантує, що виконуватиме всі міжнародні договори.

Український прем'єр заявив, що Україна, підписавши політичну частину договору з ЄС, зможе бути і хорошим сусідом, і партнером Росії, але не підлеглим.

У програмі візиту Яценюка в США - зустрічі в Конгресі США і з керівництвом Міжнародного валютного фонду і Всесвітнього банку. 

У четвер Яценюк виступить на засіданні Ради безпеки ООН, на якому обговорюватимуть ситуацію в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram