ГоловнаПолітика

Путін вважає, що Україна "не зовсім законно" вийшла з СРСР, - Джемілєв

Багаторічний лідер кримських татар переказав розмову з президентом РФ

Путін вважає, що Україна "не зовсім законно" вийшла з СРСР, - Джемілєв
Мустафа Джемилев
Фото: Макс Левин

Президент Росії Володимир Путін у розмові з народним депутатом України Мустафою Джемілєвим обіцяв кримським татарам рівень життя, як у Татарстані.

Як інформує УНІАН, про це Джемілєв сказав українським журналістам за підсумками телефонної розмови з Путіним у Москві. Розмова пройшла за сприяння екс-президента Татарстану Мінтімера Шаймієва і тривав близько півгодини. Досягнули домовленості продовжити переговори в разі потреби.

Як сказав Джемілєв, Путін звертав увагу на те, як живе Татарстан (регіон, багатий на вуглеводні) у складі Росії. "Мабуть, з натяком на те, що так само щасливо житимуть кримські татари", - сказав Джемілєв.

Президент РФ заявив, що остаточне рішення про долю Криму Росія ухвалить після референдуму 16 березня. На зауваження Джемілєва, що референдум не визнають Україна і світова спільнота, Путін відповів, що Україна свого часу не зовсім законно вийшла з СРСР.

"Путін торкнувся такого питання, що самопроголошення незалежної України не зовсім відповідало радянським нормам, що передбачають процедуру виходу зі складу СРСР", - підкреслив Джемілєв.

Також, за словами лідера кримських татар, Путін не заперечував присутності російських військ у Криму.

"Я говорив про це (присутність російських військ), але він (Путін) цього не заперечував. Прямо - "так, наші війська там" - він не говорив. Водночас він казав, що дав розпорядження про те, щоб пильно стежили, щоб не було ексцесів з кримськими татарами. Розпорядження він може дати своїм громадянам, тобто своїм військовослужбовцям", - сказав Джемілєв.

За словами Джемілєва, Путін просив, щоб кримських татар не втягували в конфлікт "з українськими націоналістами, бандерівцями".

Нагадаємо, розмова Мустафи Джемілєва з Путіним ініційована Кремлем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram