ГоловнаПолітика

Опубліковано відео вивезення цінностей Януковича з Межигір'я

Антикваріат і речі подружжя екс-президента почали вивозити ще до "мирової" угоди

В Інтернеті з'явилися записи з камер відеоспостереження у президентській резиденції Межигір'я за 19-22 лютого на об'єкті "Хонка", де жив колишній президент Віктор Янукович.

Як повідомляє ЛІГАБізнесІнформ, яка опублікувала записи, зафіксоване чітко засвідчує, що збирати і вивозити антикваріат й інші цінні речі з Межигір'я почали ще 19 лютого, коли ситуація на київському Майдані загострилася до межі, але між владою й опозицією ще тривали переговори про зупинку кровопролиття і пошук політичних шляхів виходу з кризи, без негайної відставки Януковича. Інтенсивна, але неметушлива евакуація цінностей почалася 21 лютого - за кілька годин до підписання опозицією та Януковичем угоди про мирне розв'язання кризи (зі зміною Конституції та виборами президента до грудня 2014 року).

Завантаження і відправлення фургонів тривали до 4:00 ранку 22 лютого. Буквально через кілька годин після цього з'явилося перше повідомлення, що Межигір'я покинули всі його мешканці й обслуга. У резиденції залишилася лише пара беззбройних охоронців. Після цього резиденція потрапила під контроль активістів Майдану і стала доступною для всіх охочих. До речі, судячи із зафіксованого на відео ґрунтовного вивезення майна, чутки про мародерство з боку активістів Майдану можна вважати дещо перебільшеними. Не дивно, що люди, які відвідали Межигір'я після від'їзду господарів, у декотрих інтер'єрах виявили стіни, полиці та підставки порожніми.

Камера №8

19 лютого. Минув день після сутичок в урядовому кварталі Києва, де загинули дев'ятеро людей. Відеозапис із камери центрального входу в "Хонку". Робочий день Януковича починається пізно. О 12:23 він тільки з'являється на ґанку, щось обговорює з охоронцями і ховається в будівлі. О 12:28 виходить із будівлі, сідає в автомобіль і їде в супроводі охорони.

13:56. "Хонку" покидає світловолоса жінка. Як з'ясували журналісти, її звуть Любов Полежай, сестра особистого кухаря екс-президента. Її речі вантажать в автомобіль, і вона їде. О 15:01 повертається.

16:32. "Хонку" покидає чоловік із торбами. О 16:42 камера фіксує вантажівку. Згодом такими машинами під контролем Януковича з Межигір'я вивозитимуть цінності.

Незважаючи на акції протесту в центрі Києва, екс-президент не затримався на робочому місці в Адміністрації президента на Банковій. О 20:55 він заходить у "Хонку". Двері перед ним відчиняє помічник.

20 лютого. Уранці цього дня відбувся масовий розстріл протестувальників на Інститутській у Києві. У 09:17 Янукович вийшов із "Хонки", сів у автомобіль і поїхав. О 10:30 на ґанку з'явилася та сама світловолоса жінка. З'їздила кудись у справах, об 11:10 вона знову увійшла в будівлю в супроводі охорони.

14:20. Приїхав чоловік, схожий на Віктора Януковича-молодшого. О 15:06 якийсь чоловік виніс два великі пакети з будівлі, сів у машину і поїхав.

Камера №6

19 лютого. Озброєна охорона біля входу. Судячи з усього, це вхід для персоналу.

20-21 лютого. Невідомі люди приносять, забирають невеликі пакети.

Камера №3

19 лютого. Увесь час в один із входів "Хонки" заносять якісь речі, інші виносять. О 13:25 чоловік на руках виносить маленького собачку - померанського шпіца, вже через дві хвилини повертається.

22 лютого. 3:28. "Хонку" покидає невідома брюнетка в супроводі кількох чоловіків.

Камера №7

19 лютого. У кадрі - кухар Януковича і світловолоса жінка. О 14:27 з "Хонки" ящиками починають вивозити цінне майно. О 15:06 у кадрі знову померанський шпіц. Його одразу ж забирає Полежай - велика любителька собак. Любові до собак вона не приховує на своїй сторінці у Facebook.

20 лютого. Триває вивезення речей з "Хонки".

21 лютого. Постійна біганина працівників резиденції Януковича. О 18:47 у кадрі з'являється людина з автоматом.

22 лютого. О 1:51 чоловік виносить вогнепальну зброю. О 2:07 з речами виходять чоловіки, один з яких несе холодну зброю - мечі, кинджали.

Камера №5

20 лютого. З речами резиденцію покидає світловолоса жінка. Полежай це чи якась інша особа - важко сказати.

Камера №2

На цьому відеозаписі добре видно, як протягом двох днів - 21 лютого і вночі 22-го - вивозили все найцінніше: картини, ікони, вази, годинники й інший антикваріат. 22 лютого о 1:25 з Межигір'я винесли кілька рушниць. О 3:25 знову з'являється брюнетка, яка промайнула в записі камери №3 від 22 лютого.

У підсумку з Межигір'я без особливої метушні, судячи з усього, вивезли все, що було особливо дороге екс-президентові Януковичу. О 21:24 господар Межигір'я з'являється на порозі, щоб проконтролювати процес вивезення майна. Те, що відбувається, підтверджує, що Янукович не планував сюди повертатися.

Уранці 22 лютого з'явилося перше повідомлення про те, що Межигір'я охороняють лише кілька осіб, причому на територію можна увійти безперешкодно. Цього ж дня подивитися на розкіш резиденції Януковича кинулися тисячі українців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram