ГоловнаПолітика

МЗС вимагає від Росії вивести десантні кораблі Балтійського флоту

Представникові РФ в Україні вручили чергову ноту

МЗС вимагає від Росії вивести десантні кораблі Балтійського флоту
Фото: uk.wikipedia.org

Міністерство закордонних справ вручило чергову ноту посольству Росії, де вимагає, щоб десантні кораблі Балтійського флоту РФ негайно залишили територію України, повідомив на брифінгу прес-секретар МЗС Євген Перебийніс.

"Сьогодні в МЗС викликали представника Посольства Російської Федерації в Україні для вручення чергової ноти", - сказав Перебийніс, повідомляє УНІАН.

За його словами, в ноті наголошено, що діяльність зазначених кораблів загрожує суверенітету, територіальній цілісності і незалежності України, у зв'язку з чим не може розцінюватися як реалізація мирного проходу, передбаченого ст. 17 Конвенції ООН з морського права 1982 року.

Перебийніс нагадав, що раніше МЗС уже передав ноту російській стороні про виведення з території України великих десантних кораблів Балтійського флоту РФ, які порушили державний кордон України, зайшовши в Севастополь без узгодження з компетентними органами України, і продовжили протизаконне ввезення на територію України бойової техніки і військовослужбовців Збройних сил Росії, яких використовують для розширення інтервенції на території Криму.

"Україна вимагає, щоб кораблі негайно покинули територіальне море України", - наголосив Перебийніс.

Він зазначив, що ведення кораблів, військової техніки та Військово-Морських сил РФ в Україну поза межами угоди між Україною і Росією про статус і умови перебування Чорноморського флоту РФ від 1997 року та інших договорів порушують положення чинного законодавства України, двосторонніх українсько-російських договорів і міжнародних правових актів, у яких проголошено принцип територіальної цілісності держави і непорушність її кордонів.

Як повідомляли, 3 березня в Севастополь зайшли 4 кораблі Північного і Балтійського флотів. Упродовж 4 березня в Криму розвантажилися 5 військових кораблів Північного і Балтійського флотів.

Зазначимо також, раніше МЗС уже вручило дві ноти повіреному РФ через ситуацію в Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram