ГоловнаПолітика

Кримський парламент надав татарам низку гарантій

Їм гарантували місця в парламенті Криму та офіційний статус мови

Кримський парламент надав татарам низку гарантій
Фото: an.crimea.ua

Верховна Рада Криму винесла постанову "Про гарантії відновлення прав кримськотатарського народу та його інтеграції в кримську спільноту", відповідно до якої під час затвердження нової Конституції Республіки Крим слід передбачити низку гарантій.

За документ проголосував 81 зі 100 депутатів, повідомляє сайт парламенту.

У новій Конституції кримськотатарська мова має отримати статус офіційної мови нарівні з російською й українською.

Має бути закріплено обрання Верховної Ради Республіки Крим за пропорційною виборчою системою за виборчими списками кандидатів у депутати і формування органів виконавчої влади Республіки Крим з гарантованим представництвом кримських татар 20%.

Також передбачена гарантія представництва кримських татар у районних і міських радах, інших органах.

У новій Конституції мають бути визнані органи національного самоврядування кримськотатарського народу - Курултай (загальнонаціональний з'їзд) кримськотатарського народу і сформовані ними органи. Зараз Курултай кримських татар не має офіційного статусу.

Для облаштування татар, які повернулися до Криму, слід ухвалювати п'ятирічні та щорічні плани з відповідним фінансовим забезпеченням.

Нагадаємо, раніше Меджліс (неофіційний парламент) кримських татар закликав громадян бойкотувати референдум про можливе приєднання до Росії, який призначено на 16 березня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram