ГоловнаПолітика

Міністр юстиції: тотальної люстрації суддів не буде - інакше система зупиниться

Якщо Тетяна Чорновол уже може працювати, то Єгор Соболєв і його Люстраційний комітет наразі без роботи

Міністр юстиції Павло Петренко в бесіді LB.ua розповів про те, як працюватиме Антикорупційне бюро на чолі з Тетяною Чорновол і Люстраційний комітет на чолі з Єгором Соболєвим.

Зазначимо, що наразі немає відповідної законодавчої бази  для функціонування ні Бюро, ні Комітету. Петренко відповів на питання, коли і як її ухвалять, які саме повноваження отримають Чорновол і Соболєв.

"Тетяна вже є Уповноваженою з питань боротьби з корупцією, її вже призначено рішенням Кабміну. Отже, вона має повноваження і може працювати. Надалі буде ухвалено закон про Національне антикорупційне бюро. Проект закону в парламенті є. Думаю, ми швидко впораємося з процедурними моментами.

Вважаю, Антикорупційне бюро має бути незалежним органом з повноваженнями перевіряти діяльність усіх органів виконавчої влади. Скажімо, чи відповідає майновий стан такого-то чиновника його задекларованим доходам. Антикорупційне бюро самостійно проводить розслідування і - якщо є підстави - передає справу до суду. Прокуратура при цьому здійснює загальний нагляд.

Щодо Люстраційного комітету. Оскільки його як такого ще немає, діємо у форматі ініціативної групи з представників громадськості, адвокатської спільноти, Гельсінської спілки. Ну і ми з Єгором... Одне з перших наших напрацювань - проект закону про відновлення довіри до судової системи. Це буде першим гідним кроком у боротьбі з корупцією. Однак про тотальну люстрацію не йдеться: якщо одночасно звільнити вісім тисяч суддів - система зупиниться.

Поки що це громадський орган, тобто його ще не введено в нормативну базу країни. Ми з Єгором і членами ініціативної групи домовилися: відразу після завершення роботи над законопроектом щодо суддів повинні взятися за розробку законопроекту про люстрацію і перевірку всіх державних органів. І ось у рамках цього документа вже прописувати статус Комітету.

Перше, на чому зійшлися: Комітет повинен бути тимчасовим. Постійний Люстраційний комітет - нонсенс. Зате законом відведено певний термін - до року, скажімо".

Зазначимо, що Тетяна Чорновол уже провела першу спецоперацію: в мисливському будинку екс-генпрокурара спіймала на гарячому двох міліціонерів-злодюжок: ті намагалися вивезти з дому чашу і кілька чи то люстр, чи то бра.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram