ГоловнаПолітика

СБУ розслідує 16 кримінальних справ за фактами сепаратизму

Притягнути до відповідальності, правда, вдалося лише Павла Губарєва

СБУ розслідує 16 кримінальних справ за фактами сепаратизму
Фото: http://novostey.com

Служба безпеки України розслідує 16 кримінальних проваджень щодо дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу і посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

Про це йдеться в повідомленні СБУ.

Так, Головне слідче управління служби проводить досудове розслідування за ст.14 і ч.1 ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України щодо підготовки до посягання на територіальну цілісність і недоторканність України у зв'язку з фактом ухвалення 4 лютого на засіданні Президії ВР АР Крим рішення про необхідність втручання Російської Федерації в ситуацію, яка склалася в Україні.

Також розслідується кримінальне провадження за ч.2 ст.110 Кримінального кодексу України від 24 лютого щодо публічних закликів до вчинення дій з метою зміни меж території України та порушення порядку, встановленого Конституцією України, про приєднання м. Севастополя до Російської Федерації, які були проголошені на мітингу 23 лютого у Севастополі.

Cлідчий відділ УСБУ в Донецькій області здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч.1 ст.110 Кримінального кодексу України від 27 лютого щодо розповсюдження в мережі Інтернет матеріалів про проголошення Комітетом народного порятунку Донбасу Народної Республіки Донбас.

Цього ж дня слідчим відділом ГУ СБУ в АР Крим розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч.2 ст.258 (терористичний акт) та ст.341 (захоплення державних або громадських будівель чи споруд) Кримінального кодексу України про захоплення невстановленими особами адміністративних будівель Верховної Ради і Ради міністрів Криму, порушення громадської безпеки, залякування населення та створення небезпеки життю і здоров’ю громадян.

Головним слідчим управлінням СБУ здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні від 3 березня ц.р. про те, що у період з 27 лютого до 2 березня  голова Верховної Ради Автономної Республіки Крим Володимир Константинов за попередньою змовою із депутатом Верховної Ради Автономної Республіки Крим Сергієм Аксьоновим та озброєними невстановленими особами вчинили дії з метою насильницького повалення конституційного ладу України. 4 березня заступником Генерального прокурора України складено письмові повідомлення про підозру Константинову і Аксьонову за ч.1 ст.109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) Кримінального кодексу України. Судом винесено постанову про їхнє затримання. Цих громадян оголошено у розшук.

Слідчі УСБУ у Дніпропетровській області розслідують два кримінальні провадження за ч.2 ст.110 Кримінального кодексу України за фактом того, що 1 березня невстановлені особи біля будівлі виконкому Криворізької міської ради виголошували під прапорами Російської Федерації публічні заклики щодо вчинення дій, спрямованих на зміну меж території України та розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

Слідчим відділом УСБУ в Миколаївській області розпочато кримінальне провадження за ч.2 ст.110 Кримінального кодексу України щодо активістів організацій "Молодежное единство", "Южний фронт", "Оплот" та "Сопротивление", які, розповсюджуючи численні листівки, та через соцмережі скликали 5 березня ц.р. мітинг "Ни шагу назад" біля будівель Миколаївської обласної ради та Миколаївської міської ради, спонукаючи під час заходу захопити органи місцевого самоуправління з метою незаконного обрання нового мера м.Миколаєва, який мав заявити про перепідпорядкування влади в регіоні місцевим органам та невизнання законної державної влади України.

В Одеській області слідчими СБУ ведеться кримінальне провадження за ч.1 ст.110 Кримінального кодексу України за вчинення 3 березня протиправних дій невстановленими особами, які намагалися заблокувати Одеську облдержадміністрацію, публічно проголошуючи на мітингу біля ОДА заяви сепаратистського спрямування щодо відокремлення Одеси від України.

Головним слідчим управлінням СБУ провадиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за ст.113 (диверсія) Кримінального кодексу України про захоплення невстановленими особами 3 березня місця дислокації відділу прикордонної служби "Керч" Державної прикордонної служби України, що має важливе оборонне значення.

Слідчий відділ УСБУ в Донецькій області провадить досудове розслідування у кримінальному провадженні за ст.341 Кримінального кодексу України за фактом захоплення 5 березня будівлі Донецької обласної державної адміністрації.

6 березня розпочато кримінальне провадження стосовно самопроголошеного губернатора Донеччини Павла Губарєва, затриманого співробітниками СБУ за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч.1 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), ч.2 ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) та ст.341 (захоплення державних або громадських будівель чи споруд).

Головним слідчим управлінням СБ України 6 березня розпочато досудове розслідування за фактом порушення депутатами Верховної ради АР Крим порядку, встановленого Конституцією України. Депутати, діючи умисно, з метою зміни меж території України, на позачерговому пленарному засіданні ухвалили рішення про входження АР Крим до складу Російської Федерації як її суб’єкта. За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ч.3 ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram