ГоловнаПолітика

Законність референдуму в Криму визначить Венеціанська комісія

РЄ просить розтлумачити, наскільки рішення про референдум узгоджується з конституційними принципами

Законність референдуму в Криму визначить Венеціанська комісія
Заседание Венецианской комиссии
Фото: www.norway-coe.org

На черговій пленарній сесії Венеціанської комісії (ВК) розглянуть рішення кримського парламенту про приєднання до Російської Федерації.

Про це повідомляє урядовий портал.

Напередодні Генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд офіційно звернувся до ВК з проханням дати висновок щодо цього рішення.

Зокрема, Рада Європи просить розтлумачити, наскільки рішення про референдум з приєднання до Росії або відновлення дії Конституції АРК 1992 року узгоджується з конституційними принципами.

Крім того, Венеціанська комісія має надати свої висновки щодо того, чи відповідає нормам і принципам міжнародного права проект закону РФ "Про внесення змін до Федерального конституційного закону "Про порядок прийняття в Російську Федерацію і утворення в її складі нового суб'єкта Російської Федерації".

Передбачається, що комісія розгляне ці документи і винесе свої висновки на затвердження під час чергової сесії, яка має відбутися 21-22 березня.

Взяти участь у засіданні від України запросили міністра юстиції Павла Петренка, щоб він представив офіційну позицію країни.

Як відомо, 6 березня 2014 року Верховна Рада АРК ухвалила постанову про проведення загальнокримського референдуму 16 березня 2014 року, що суперечить Конституції України, Конституції АРК, Закону України "Про Верховну Раду Автономної Республіки Крим".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram