ГоловнаПолітика

Росія оголосила в розшук координатора "Правого сектору" в Західній Україні

Олександра Музичка підозрюють у вбивстві 20 російських солдатів у Чечні

Росія оголосила в розшук координатора "Правого сектору" в Західній Україні
Александр Музычко
Фото: vse.rv.ua

Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу щодо громадянина України Олександра Музичка, підозрюваного у бандитизмі щодо російських військовослужбовців.

Про це йдеться в повідомленні СК РФ.

"Головним слідчим управлінням СК Росії по Північно-Кавказькому федеральному округу щодо громадянина України Олександра Музичка (псевдонім "Сашко Білий") порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 209 КК РФ (створення стійкої озброєної групи (банди) в цілях нападу на російських громадян і керівництва нею)", - сказано в ньому.

"Підставою для порушення цієї кримінальної справи послужили дані, отримані під час розслідування кримінальної справи за фактом сутичок незаконних збройних формувань під керівництвом Шаміля Басаєва і Хаттаба з військовослужбовцями Псковської дивізії ВДВ в районі села Улус-Керт Чеченської Республіки 2000 року", - йдеться в повідомленні.

Стверджується, що в рамках цієї кримінальної справи допитано одного із членів націоналістичної організації "Українська національна асамблея - Українська народна самооборона" (УНА-УНСО), який брав участь у бойових діях на території Чеченської Республіки в період 1994-2000 років, який повідомив про те, що до лав УНА-УНСО він вступив 1991 року.

"Під час відвідування навчально-тренувальної бази УНА-УНСО, розташованої в місті Івано-Франківську Республіки Україна, познайомився з іншими членами організації, у тому числі з одним з її лідерів і основоположників - Олександром Музичком (псевдонім "Сашко Білий"). На зазначеній базі члени УНА-УНСО проходили вогневу підготовку і навчання рукопашному бою, крім того, лідерами організації, в тому числі Музичком, проводилася агітаційна та ідеологічна обробка новоприбулих членів", - зазначає СК РФ.

Навесні 1993 року він нібито знову виїхав на навчальну базу в місто Івано-Франківськ, де протягом 18 місяців проходив підготовку і навчання в якості снайпера.

"Музичко був інструктором тактики і стратегії бою з вогнепальною та холодною зброєю", - сказано в повідомленні.

Стверджується, що наприкінці грудня 1994 року найбільш підготовлені члени організації у складі невеликих груп були направлені для участі в бойових діях проти російських федеральних сил на території Чеченської Республіки.

"Спочатку їх перевезли в місто Київ, звідти вони вилетіли до Грузії на літаку, що належить збройним силам Грузії. Наприкінці грудня 1994 року, прибувши до міста Грозний, члени УНА-УНСО зустрілися з Музичком, який, як один із керівників організації, спілкувався з командирами диверсійних груп і давав їм вказівки", - повідомляє СК РФ.

У 1994-1995 роках Музичко та інші члени УНА-УНСО нібито брали участь в бойових сутичках з військовослужбовцями федеральних сил під час штурму міста Грозного.

"У січні 1995 року допитуваний неодноразово був свідком того, як Музичко по-звірячому катував полонених військовослужбовців російських федеральних сил, після чого вбивав. Всього за вказаний період Музичко особисто катував, а потім скоїв вбивство щонайменше 20 полонених військовослужбовців федеральних сил, вимагаючи потрібну для нього інформацію. Під час тортур він ламав пальці рук офіцерам, виколював їм очі різними предметами, плоскогубцями виривав їм нігті і зуби, деяким перерізав ножем горло, деяких розстрілював. Тим самим, своїми діями він показував і іншим свою ненависть до російських військовослужбовців", - сказано в повідомленні.

7 березня 2014 року щодо Музичка винесено постанову про притягнення його як обвинуваченого, і його оголошено у міжнародний розшук, в Єсентукський міський суд Ставропольського краю направлено клопотання про обрання щодо нього запобіжного заходу у вигляді взяття під варту.

Нагадаємо, Музичко є координатором "Правого сектору" в Західній Україні. У нього, однак, останнім часом виникли проблеми з МВС України.

Опитування
Как Украине стоит поступить с Крымом, если тот отсоединится?
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram