ГоловнаПолітика

ЄС скасовуватиме візи і заморожуватиме активи, якщо не буде прогресу щодо Криму

Для вирішення ситуації необхідно, щоб уряд Росії почав переговори з Україною

ЄС скасовуватиме візи і заморожуватиме активи, якщо не буде прогресу щодо Криму
Фото: EPA/UPG

Європейський Союз має намір скасовувати візи, заморожувати активи і відмовитися від проведення саміту "ЄС-Росія" у разі відсутності прогресу щодо вирішення ситуації в Криму.

Про це йдеться у зверненні президента Ради ЄС Германа ван Ромпея до глав держав та урядів країн-членів ЄС.

"Ми сьогодні вирішили вжити заходи, які були передбачені на засіданні Ради міністрів ЄС 3 березня, зокрема призупинити з Російською Федерацією переговори з візових питань, а також переговори щодо укладення нової угоди", - сказав ван Ромпей.

"Ми підтримуємо рішення країн-членів "великої вісімки" та інститутів ЄС призупинити підготовку для участі в саміті G-8 доти, поки не буде нового повідомлення", - додав президент.

При цьому ван Ромпей вважає, що для вирішення ситуації в Криму необхідно, щоб уряд Росії почав переговори з урядом України, включаючи потенційні багатосторонні механізми.

"Такі переговори мають початися протягом найближчих декількох днів і принести результат протягом обмеженого часу. У разі відсутності таких результатів, ЄС вживатиме додаткові заходи, такі як заборона на подорожі, заморожування активів і скасування проведення саміту "ЄС-Росія", - підкреслив Ромпей.

У зв'язку з цим він розповів, що Європейська комісія проводитиме підготовчу роботу щодо зазначених заходів.

На завершення він пояснив, що подальша дестабілізація ситуації в Україні призведе до негативних наслідків у відносинах між ЄС і Росією, і особливо в економічних сферах.

Нагадаємо, 6 березня Верховна Рада Криму, якою, по суті, керує самопроголошений в автономії уряд, перенесла дату проведення референдуму з 30 березня на 16-е.

Опитування
Как Украине стоит поступить с Крымом, если тот отсоединится?
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram