ГоловнаПолітика

Міжнародна асоціація юристів закликає розслідувати вторгнення Росії до Криму

Юристи звинувачують РФ у порушенні Статуту ООН

Міжнародна асоціація юристів закликає розслідувати вторгнення Росії до Криму
Фото: Макс Левин

Міжнародна асоціація юристів засуджує вторгнення Росії в Україну як порушення Статуту ООН і закликає до проведення незалежного міжнародного розслідування цього випадку.

"Древній принцип територіальної цілісності закріплений у Статуті ООН та підкріплений принципами непорушності кордонів і державного суверенітету. Військова інтервенція Росії на територію України за відсутності згоди порушує ці принципи і є явним порушенням Статуту ООН, - заявив президент МАЮ Майкл Рейнолдс і додав, - Суверенітет і територіальна цілісність України повинні поважатися".

У свою чергу, виконавчий директор МАЮ Марк Елліс зазначив: "Україна є суверенною державою, Росія, як держава-учасниця ООН, зобов'язана дотримуватися заборони відповідно до Статуту ООН на використання сили проти неї. Заборона використання сили має тільки три винятки: у разі надання дозволу Ради Безпеки ООН згідно з Главою VII, у разі згоди держави територіальної юрисдикції; і у випадку, коли це самооборона. Перші два винятки не застосовуються в цьому випадку... Третій виняток - самооборона - застосовується лише у відповідь на збройний напад. Україна не здійснювала збройного нападу на Росію і, відповідно, Росія не може застосувати виняток з самооборони".

Нагадаємо, заступник Генерального секретаря ООН Ян Еліассон вчора заявив, що Організація Об'єднаних Націй докладе всіх зусиль для виявлення в Криму всіх фактів порушень прав людини і серйозних злочинів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram