ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Зібрані для Майдану медикаменти звалені на складах на околицях Києва, - медики-волонтери

Заповнювати склади принесеними киянами ліками та наданою гуманітарною допомогою почали ще в січні

На складах у Києві зберігається дуже багато ліків і медикаментів, звезених туди з медпунктів Майдану. Ці ліки або принесли кияни для допомоги пораненим на Майдані, або доставили в рамках гуманітарної допомоги з Чехії, Польщі та Німеччини.

Про це сьогодні на прес-конференції в Києві розповіли медики-волонтери Майдану, повідомляє кореспондент LB.ua.

Зокрема, волонтери, які проводять власне розслідування, заявили, що виявили два склади з, імовірно, п'яти, на яких зберігаються ліки і медикаменти з Майдану. Один склад знаходиться на вулиці Ушакова, другий - на Сирці (в Медичному центрі "Сирець", директором якого є Тетяна Ханенко - дружина глави медслужби Майдану Святослава Ханенка).

Медики відзначають, що препарати та медичне обладнання, знайдене на складах, почали звозити туди ще в середині січня, після початку конфлікту між протестувальниками і силовиками на вулиці Грушевського.

При цьому медпункт, де надавали медичну допомогу постраждалим на Грушевського, за словами Олексія Гармаша, керівника мобільних бригад медиків на Майдані, обладнали силами самих медиків-волонтерів, а також силами киян, які приносили потрібні ліки прямо в медпункт.

На склади медикаменти звозилися для того, щоб уберегти їх від погромів в результаті захоплень медпунктів силовиками. Але разом з цим отримати потрібні медичні препарати з цих складів, стверджує Олексій, було неможливо.

В результаті на складах опинилися препарати та обладнання, яке, якщо б воно було в польових медпунктах, могло б врятувати людям життя, - зазначають медики.

Лікар-анестезіолог Антон Шевчук в ході прес-конференції заявив, що керівники медслужби Майдану іноді перешкоджали видачі деяких препаратів зі складу. Так, лікарі не могли взяти зі складу демідрол, щоб використовувати його для збивання температури, коли кілька людей з Самооборони лежали з високою температурою. Демідрол не видавали нібито через його психотропну дію.

Ліки вивозилися на "далекі склади" і з Михайлівського монастиря, куди під час подій 18-20 лютого носили поранених. Найближчий склад знаходиться на Трьохсвятительскій, він обслуговує потреби Майдану і зараз.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram