ГоловнаПолітика

В Україну вирушають військові спостерігачі з ФРН, США та Швейцарії

Цей інструмент передбачений Віденським документом про заходи зміцнення довіри та безпеки

В Україну вирушають військові спостерігачі з ФРН, США та Швейцарії
Фото: podrobnosti.ua

За запитом Києва в Україну будуть відправлені військові спостерігачі від США, Німеччини, та Швейцарії, повідомили у Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ).

Такі рішення були ухвалені напередодні після того, як делегація України направила запрошення країнам-учасницям організації, повідомляє ИТАР-ТАСС.

"На цю пропозицію відгукнулися наразі Німеччина, США і Швейцарія", - проінформували в ОБСЄ.

Зазначимо, цей інструмент передбачений Віденським документом про заходи зміцнення довіри та безпеки. Однак мова йде не про направлення місії під "прапором" ОБСЄ, а про скерування неозброєних військових спостерігачів самими країнами без мандата організації. Згідно з документом, кожна країна може направити на запрошення іншої не більш ніж двох військових експертів.

Як повідомило міністерство оборони Німеччини, бундесвер направив 5 березня двох військових спостерігачів в Україну, які увійдуть до складу групи експертів ОБСЄ. Представник міноборони ФРН сказав, що спостерігачі спочатку прибудуть до Одеси.

За даними відомства, на запрошення української сторони 5-12 березня відбудуться "добровільні відвідування (України) з метою ліквідації побоювань щодо військової активності" в інтересах забезпечення заходів довіри.

Нагадаємо, раніше повідомляли, що президент Росії Володимир Путін у телефонній розмові з канцлером Німеччини Анґелою Меркель погодився створити групу з розслідування ситуації в Криму під егідою ОБСЄ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram