ГоловнаПолітика

США по пунктах спростували звинувачення Росії на адресу нової влади в Україні

LB.ua публікує документ без скорочень

США по пунктах спростували звинувачення Росії на адресу нової влади в Україні
Фото: economy-ukraine.com.ua

Посольство США в Росії оприлюднило роз'яснення щодо ситуації в Україні, в якому по пунктах спростовуються звинувачення з боку РФ на адресу нової української влади.

Документ оприлюднено на сайті посольства. Він побудований у вигляді тверджень, висловлюваних російською владою, і відповідями на них з боку США.

LB.ua публікує документ без скорочень.

Твердження: Опозиція порушила угоду, укладену з Януковичем 21 лютого.

Відповідь: В рамках цієї угоди Рада ухвалила закон про повернення України до Конституції 2004 року. Відповідно до умов угоди, Янукович мав 24 години, щоб підписати цей закон, після чого протестувальники мали звільнити низку урядових будівель і вжити інші заходи щодо зниження напруженості. Замість підписання Янукович поїхав з Києва і зник. Саме Янукович не виконав угоду від 21 лютого. Партія Януковича теж пішла далі, проголосувавши за закон про усунення його від посади і затвердивши новий уряд.

Постійний представник США в ООН Пауер: "Саме Янукович порушив умови цієї угоди, покинувши Київ, а потім і Україну".

Твердження: Уряд України є нелегітимним або не представляє народ України.

Відповідь: Новий уряд було затверджено українським парламентом (Радою) 371 голосами "за", тобто, переважною більшістю, за підтримки всіх політичних партій, за винятком комуністів. Навіть Партія регіонів Януковича проголосувала за новий уряд буквально в лічені дні після його зникнення. Хоча Партія регіонів і не представлена в нинішньому уряді, це було політичне рішення і воно не свідчить про відсутність підтримки політики уряду. Фактично майже всі закони, прийняті парламентом після зникнення Януковича, користуються підтримкою більшості з Партії регіонів.

Твердження: Рада перебуває під впливом екстремістів або терористів.

Відповідь: Рада є найбільш представницькою установою влади в Україні, а недавні закони ухвалювалися переважною більшістю голосів, в тому числі і від представників Східної України.

Твердження: На вулицях Києва небезпечно.

Відповідь: Відтоді, як сили безпеки були відведені десять днів тому і було затверджено новий уряд, в Києві встановився спокій. За повідомленнями української преси та інших ЗМІ, в місті немає сплеску злочинності, мародерства і зведення рахунків з політичними опонентами.

Твердження: В Україні гуманітарна криза, і сотні тисяч українців біжать до Росії і в пошуках притулку.

Відповідь: Ми не бачимо жодних доказів цього. Кращий засіб для запобігання такої кризи - припинити всі провокаційні дії і допустити в регіон спостерігачів для моніторингу ситуації і зниження напруженості.

Державна прикордонна служба України: "Міграція українців залишається приблизно на тому самому рівні, що була тиждень тому, два роки тому і три роки тому".

Твердження: Етнічним росіянам загрожує небезпека.

Відповідь: Немає підтверджених повідомлень про те, що комусь з етнічних росіян загрожують, є тільки заяви про це в російській пресі і на російському державному телебаченні. Від самого початку новий український уряд зробив своїм пріоритетом встановлення миру і досягнення примирення. В.о. президента Турчинов відмовився підписати закон, що обмежує використання російської мови на регіональному рівні. США та інші країни, включаючи ЄС, вітали такий підхід українського уряду.

Постпред США в ООН Пауер: "Немає жодних доказів, що етнічні росіяни перебувають у небезпеці. Навпаки, нова українська влада приділяє пріоритетну увагу примиренню в країні та участі всіх політичних сил у її житті. Президент Турчинов - виконуючий обов'язки президента - чітко заявив про своє неприйняття будь-яких обмежень на використання російської мови".

Заступник держсекретаря Нуланд: "У ОБСЄ є інструменти для вирішення будь-яких обґрунтованих стурбованостей щодо забезпечення безпеки на місцях, дотримання прав меншин та підготовки демократичного переходу до вільних і справедливих виборів".

Офіційний представник МЗС Казахстану Жанболат Усенов: "Казахстан закликає всі сторони відмовитися від варіантів, які мають на увазі використання сили, і прикласти максимум політичних зусиль з врегулювання кризи переговорним шляхом".

Твердження: Російські бази знаходяться під загрозою.

Відповідь: Російські військові об'єкти були і залишаються в безпеці, і нова українська влада зобов'язалася дотримуватися всіх діючих міжнародних угод, у тому числі тих, які стосуються російських баз.

Постпред США в ООН Пауер: "Головне питання - чи представляє недавня зміна уряду в Україні небезпеку для законних інтересів Росії до такої міри, що виправдовує її військове втручання, захоплення громадських установ і висунення військових ультиматумів частинам української армії. Відповідь - звичайно, ні".

Твердження: Київ намагається дестабілізувати Крим.

Відповідь: Навпаки, це російські військові були виведені з їхніх місць дислокації, щоб захопити органи влади та об'єкти інфраструктури Криму. Правительство Украины, в противовес этому, действует сдержанно и ищет диалога. Влада в Києві негайно вирішила направити до Криму в.о. глави Мінооборони, щоб розрядити ситуацію. Пізніше депутата ВР Петра Порошенка, який прибув з Києва, не допустили в будівлю Кримської Ради для переговорів.

Твердження: Відбувалися масові напади на церкви в Східній Україні.

Відповідь: Ми не бачимо жодних доказів цього. Усі релігійні лідери України, включаючи представників Російської православної церкви, виступили на підтримку нової політичної влади, закликаючи до національної єдності і зцілення.

Постпред США в ООН Пауер: "Немає доказів, наприклад, що церкви в Східній Україні піддаються або піддадуться нападам; такі звинувачення не обґрунтовані".

Вісім українських церков та релігійних організацій звернулися з закликом до миру і проти іноземної агресії; їх лист розміщено на сайті Інституту релігійної свободи України: http://t.co/CF31axsK8O. У ньому вони "закликають російську владу припинити агресію проти України і негайно вивести російські війська з української землі". Цей лист підписаний представниками української православної та католицької церков, інших християнських конфесій, а також іудейської та мусульманської релігій.

Твердження: Кримський прем'єр закликав Росію втрутитися.

Відповідь: Міжнародне право не передбачає застосування сили у відповідь на заклик регіональної влади. Відповідно до Конституції України, тільки українська Рада може дозволити присутність іноземних військ на території України. Заклик Сергія Аксьонова до президента Путіна забезпечити "мир і спокій" в Криму, був цинічним жестом, що привів до дестабілізації.

Твердження: осія діє у відповідності з Договором про дружбу між Україною і Російською Федерацією 1997 року.

Відповідь: Угода 1997 року потребує від Росії поважати територіальну цілісність України. Військові дії Росії в Україні - явне порушення територіальної цілісності і суверенітету України.

Заступник держсекретаря Нуланд: "Ми вважаємо, що дії Росії в Україні є [...] порушенням її зобов'язань, взятих на себе в Гельсінкі, а також її обов'язків як члена ООН".

Лідери країн "Великої сімки": Військові дії Росії є "порушенням обов'язків Росії відповідно до Статуту ООН та її угоди з Україною по військових базах 1997 року".

Офіційний представник МЗС КНР Цінь Ган: "Ми поважаємо незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram