ГоловнаПолітика

Рада Європи визнала порушення попередньої влади під час придушення протестів

Документ важливий як незалежний аналіз подій

Рада Європи визнала порушення попередньої влади під час придушення протестів
Нильс Муйжниекс
Фото: hub.coe.int

Комісар Ради Європи з прав людини Нільс Муйжнієкс у вівторок доповів про порушення під час масових протестів в Україні.

Про це повідомляє видання "Коммерсантъ-Украина. Online".

Доповідь комісара РЄ складено за підсумками тривалого візиту Нільса Муйжнієкса в Україну - з 4 по 10 лютого. Документ важливий як незалежний аналіз подій.

Доповідь сконцентровано на аналізі порушень з боку міліції. "Багатьох (демонстрантів) били, коли вони вже лежали на землі, побиття тривало і після затримання - у відділеннях міліції та автозаках. За численними свідченнями, побиття палицями і дерев'яними кийками, удари ногами по голові тривали доти, поки людина не непритомніла. Звучали погрози страти або заподіяння серйозних каліцтв", - констатує документ.

Комісар наголошує, що таке застосування сили необґрунтоване і співробітники міліції, причетні до цих випадків, повинні зазнати покарання: "Навіть під час розгону насильницьких демонстрацій удари (мітингувальників) по голові або в обличчя зовсім не потрібні і є явно надмірним заходом".

Комісар докладно описав своє розслідування інформації про те, що "сили правопорядку навмисно атакували журналістів і медичний персонал". Представники міліції та прокуратури на зустрічах із комісаром категорично спростовували звинувачення в тому, що спецпідрозділи міліції атакують журналістів і медиків. Водночас перший заступник голови Адміністрації президента Андрій Портнов визнав, що умисний обстріл і напади на них були.

"Андрій Портнов визнав, що ці напади на журналістів зробили внесок у зниження довіри суспільства до міліції. Комісар наголошує, що навмисні атаки правоохоронних органів на журналістів і медиків категорично неприйнятні, а причетні до таких дій повинні бути притягнуті до відповідальності", - йдеться в доповіді.

Окремо в документі акцентовано на порушеннях, які вчинили судді та прокуратура. "Під час лютневого візиту комісар отримав велике число скарг обвинувачених (у причетності до масових заворушень) і їхніх юристів про бездіяльність суддів і прокурорів, які не реагували на видимі каліцтва й очевидні ознаки неналежного поводження (з боку міліції)", - сказано в документі.

При цьому одне з ключових положень звіту полягає у визнанні того, що Майдан давно перестав бути мирним мітингом. "Спершу демонстрації були мирними... Ухвалення парламентом пакета "антипротестних" законів 16 січня сприяло зростанню напруження, подальші дні супроводжувалися насильством на вулицях Києва й інших міст", - йдеться в документі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram