ГоловнаПолітика

У Росії заблокували "Євромайдан" у "ВКонтакте"

Всього заблоковано 13 українських спільнот

У Росії заблокували "Євромайдан" у "ВКонтакте"
Фото: kontaktis.ru

У соціальній мережі "ВКонтакте" на вимогу Роскомнадзору заблоковано 13 спільнот, присвячених акціям протесту на Майдані Незалежності в Києві.

При спробі зайти на сторінки груп у понеділок, 3 березня, видавалося повідомлення про те, що ці матеріали "заблоковані на території Російської Федерації", повідомляє Lenta.ru.

Зокрема, не відкриваються сторінки таких спільнот, як "Українська революція/Євромайдан" (понад 500 тисяч учасників спільноти), "Правий сектор" (понад 390 тисяч людей, які підписалися на сторінку) і "Революція/Євромайдан/Правий сектор" (близько 352 тисяч передплатників). У "заглушках", встановлених за адресами цих груп, є посилання на вирішення Роскомнадзору номер 01КМ-7376 від 2 березня 2014 року.

Інформацію про блокування також підтверджує і офіційний сайт наглядового відомства. 3 березня на ресурсі з'явилося повідомлення про те, що з вимогою заблокувати спільноти в Роскомнадзор звернулася Генпрокуратура РФ. Представники прокуратури угледіли в групах "звернені до російського народу прямі заклики здійснювати терористичну діяльність і брати участь у несанкціонованих масових заходах".

При цьому, як наголошується в прес-релізі Роскомнадзору, після видалення протиправної екстремістської інформації деякі спільноти були виключені з реєстру забороненої інформації. Які саме спільноти, не уточнюється.

Вперше про блокування українських груп у "ВКонтакте" стало відомо 1 березня. Тоді в мережі з'явилася інформація про те, що блокуванню, зокрема, піддалася сторінка організації "Правий сектор". Обмеження доступу сталося після публікації в співтоваристві звернення лідера націоналістичного руху Дмитра Яроша до терориста Доки Умарова. У тексті Ярош закликав Умарова організувати серію терактів на території Росії.

Пізніше представники "Правого сектору" спростували достовірність цього звернення, заявивши, що його текст з'явився в групі в результаті злому. Прес-секретар "ВКонтакте" Георгій Лобушкін у свою чергу зазначив, що блокування українських громадсько-політичних груп тривало всього кілька хвилин і сталося "через помилку модераторів".

Проте, як пізніше повідомили в Роскомнадзорі, відомство не збирається відмовлятися від блокування спільнот українських угруповань. У відомстві підкреслили, що на вимогу Генпрокуратури продовжать моніторинг інформаційного простору і обмежуватимуть доступ до інших інтернет-адрес "в разі перенесення на них екстремістського контенту".

3 березня стало відомо, що Слідчий комітет РФ порушив проти лідера "Правого сектору" Дмитра Яроша кримінальну справу. СК підозрює Яроша в публічних закликах до здійснення терористичної та екстремістської діяльності з використанням ЗМІ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram