ГоловнаПолітика

Росія відмовилася від консультацій з Україною щодо Криму

У МЗС РФ не визнають порушень під час переміщення військових ЧФ

Росія відмовилася від консультацій з Україною щодо Криму
Фото: www.obozrevatel.com

МЗС РФ вручило радникові-посланцеві посольства України Русланові Німчинському ноту про події в Криму у відповідь на пропозицію МЗС України провести негайні двосторонні консультації.

Про це повідомляють на сайті відомства.

Москва визнала події в Криму наслідком внутрішньополітичних процесів і відмовилася від консультацій.

"28 лютого в МЗС Росії відбулася зустріч з радником-посланцем Посольства України в Російській Федерації Р.М. Німчинським, якому передали відповідну ноту для Міністерства закордонних справ України щодо пропозиції української сторони у зв'язку з подіями в Автономній Республіці Крим провести невідкладні двосторонні консультації згідно зі статтею 7 Договору про дружбу, співпрацю і партнерство між Російською Федерацією і Україною від 31 травня 1997 року", - сказано в повідомленні.

У ноті МЗС Росії наголошено, що російська сторона розглядає події, що відбуваються в Криму, як наслідок нещодавніх внутрішньополітичних процесів в Україні й у цьому контексті не бачить потреби проводити запропоновані українською стороною негайні двосторонні консультації.

Україні також передали відповідну ноту МЗС Росії про пересування бронетехніки Чорноморського флоту Російської Федерації в Криму, це "пов'язано з необхідністю забезпечення охорони місць дислокації Чорноморського флоту на території України, що відбувається в повній відповідності до базових російсько-українських угод про Чорноморський флот" .

Нагадаємо, Київ пропонував провести консультації в рамках статті 7 Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Росією і Україною від 31 травня 1997 року. Він дозволяє негайні консультації, якщо в одній з країн виникає ситуація, яка "створює загрозу миру, порушує мир або зачіпає інтереси її національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності".

МЗС України також вимагало термінових консультацій і попросило, щоб підрозділи Чорноморського флоту "утрималися від пересування поза межами дислокації".

Для розгляду ситуації в Криму Україна 28 лютого звернулася до Ради Безпеки ООН, попросила її провести моніторинг і "вжити заходів у разі порушення суверенітету України".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram