ГоловнаСуспільствоПодії

На Майдані досі не можуть сказати, скільки людей згоріло в Будинку профспілок. Щонайменше п'ятеро

Комендант Будинку профспілок каже, що людей убили ще до того, як вони згоріли

На Майдані досі не можуть сказати, скільки людей згоріло в Будинку профспілок. Щонайменше п'ятеро
Фото: Макс Левин

На Майдані досі не можуть сказати, скільки людей згоріло в Будинку профспілок.

LB.ua спробував з'ясувати, скільки все-таки людей загинуло у вогні в Будинку профспілок на Майдані в ніч проти 19 лютого. 26 лютого на Майдані наш кореспондент зловив Андрія Парубія, який на той момент ще був комендантом, а не головою РНБО. "У мене немає такої інформації", - відповів Парубій LB.ua. Його помічник порадив звернутися до Самооборони Майдану.

Керівник виконкому Самооборони Данило Клех повідомив LB.ua, що наразі перевірено вже всі приміщення в згорілому Будинку профспілок. Але скільки тіл знайшли в цих приміщення - він не знає. Нагадаємо, в Інтернеті періодично з'являється інформація то про чотири, то про одинадцять, то про декілька десятків тіл.

Клех порадив звернутися до медиків. Медики в Михайлівському монастирі кажуть, що було знайдено два тіла. "Одне - першого дня, другий - у четвер або в п'ятницю, - розповів LB.ua Тарас, який керує медиками в Михайлівському. - Так, приходило дуже багато людей і запитувало: "Правда, що згоріло 50 осіб?" Ще раз кажу: я бачив тільки два тіла. Хоча, звичайно, потрібно уточнити в координаційному центрі медслужби".

У штабі медслужби Майдану, який зараз розташовується в приміщенні колишньої амбулаторії сімейної медицини на Трьохсвятительській, нам відповіли, що вони такою інформацією не володіють.

Новий комендант Будинку профспілок Богдан Дубас повідомив LB.ua, що тільки за один день - п'ятниця, 21 лютого, - знайшли чотири обгорілі трупи: "Було таке враження, що їх спочатку вбили, а потім вже вони згоріли. Бо коли людина рятується від диму, від вогню - намагається якось вибратися. А ці просто сиділи або лежали. Один сидів у кріслі. Ще один лежав на сцені в протигазі. Ще мені говорили, що бачили людей у шахті ліфта - нібито їх туди скидали. Але це не підтверджена інформація, і я не можу згадати, хто мені говорив. Скільки людей знайшли до п'ятниці - я теж не знаю. Хто може знати - не знаю, ми все ще опритомнюємо".

Лікар-офтальмолог Василь Кривень був у Будинку профспілок у момент евакуації. Він розповів LB.ua, що впевнений: усіх поранених із Будинку профспілок устигли евакуювати. "Я виходив практично передостаннім з медслужби. Поранених уже вивезли, виносили медикаменти. Правда, залишалися в будівлі бійці "Правого сектору", які прикривали наш відхід. Їх було осіб 20, може, більше - вони були на різних поверхах. Хтось крикнув, що на верхніх поверхах спецпризначенці".

Тож можна говорити про щонайменше п'ятьох загиблих - одного бачили лікарі в Михайлівському 19 числа, ще чотирьох знайшли в п'ятницю (можливо, одного із цих чотирьох бачили лікарі в Михайлівському монастирі ). І, можливо, загиблі - бійці "Правого сектору", які зустрілися зі спецпризначенцями після евакуації.

В опублікованих списках загиблих згорілих людей немає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram