ГоловнаПолітика

Рада реабілітувала визнаних рішеннями ЄСПЛ політв'язнів

З Луценка і Тимошенко зняли судимості

Рада реабілітувала визнаних рішеннями ЄСПЛ політв'язнів
Фото: Макс Левин

Верховна Рада реабілітувала осіб, засуджених з 1 лютого 2010 року по 1 березня 2014 року за низкою статей Кримінального кодексу України, на виконання рішення Європейського суду з прав людини.

За закон "Про реабілітацію осіб на виконання рішень Європейського суду з прав людини" №4294 проголосували 268 народних депутатів.

Згідно з ним, реабілітованими вважаються особи, засуджені судами за вчинення злочинів, передбачених статтями 191, 364, 365 і 367 Кримінального кодексу України.

Дія закону поширюється на осіб, які були засуджені судом в період з 1 лютого 2010 року по 1 березня 2014 року. Реабілітації підлягають особи, за скаргами яких проти України ЄСПЛ встановив порушення ст.18 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Особи, на яких поширюється дія цього документа, вважаються реабілітованими і автоматично відновленими в усіх правах від моменту набуттям цим законом чинності.

Вироки, винесені щодо цих осіб, скасовуються судом першої інстанції, який розглядав справу, протягом 10 днів з моменту подання відповідної заяви особи, що підлягає реабілітації.

Закон набирає чинність із дня його публікації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram