ГоловнаПолітика

Рада Криму збирається оголосити референдум

Якщо збереться кворум, сесія в захопленому будинку розпочнеться о 14:00

Рада Криму збирається оголосити референдум
Российский флаг над зданием Совета Крыма

Президія Верховної Ради АРК виступила за оголошення Верховною Радою Криму референдуму.

Звернення президії до кримчан оприлюднило Кримське інформаційне агентство.

"Кримчани, в результаті неконституційного захоплення влади в Україні радикальними націоналістами за підтримки збройних бандформувань мир і спокій у Криму поставлено під загрозу. Вчорашні сутички біля будівлі кримського парламенту, що призвели до кровопролиття та людських жертв - це результат розгулу політичного екстремізму і насильства, що захлеснув країну. Україна скочується до цілковитого хаосу, анархії та економічної катастрофи. У цих умовах Верховна Рада АРК як вищий представницький орган влади в АРК, спираючись на волевиявлення кримчан, які вибрали його, бере на себе всю відповідальність за долю Криму. Дотримуючись основоположних канонів демократії, Президія кримського парламенту вважає єдиним можливим шляхом виходу з ситуації, що склалася, застосування принципів прямого народовладдя. Переконані, що тільки проведення загальнокримського референдуму з питання удосконалення статусу автономії і розширення її повноважень дозволить кримчанам самим без зовнішнього втручання і диктату визначити майбутнє автономії", – йдеться у зверненні.

Також Президія звернулася до депутатів Верховної Ради АРК незалежно від національності та політичних поглядів із закликом в ці важкі для Криму дні проявити готовність пожертвувати особистими амбіціями заради ухвалення доленосних для всіх жителів півострова рішень. "Настав час наповнити новим змістом фундаментальний принцип багатонаціонального кримського суспільства, накресленого на гербі автономії "Процвітання в єдності". Так переможемо!" - підкреслюється у зверненні.

Нагадаємо, на 14:00 збирають сесію кримського парламенту.

Як повідомив журналіст Осман Пашаєв, на вході автоматники, які захопили цю будівлю, забирають у всіх депутатів мобілки. "Порядок денний: референдум про статус Криму. Далі версії. У бюлетені: "Автономія у складі України, автономія у складі Росії, повна незалежність". Результат передбачити нескладно і Володимир Володимирович його виконає", - написав він у "Фейсбуці".

У середу перед будівлею кримського парламенту, де мала відбутися сесія, проходили мітинги проросійських активістів і кримських татар. Час від часу спалахували бійки. Однак сесія, під час якої, за деякою інформацією, мали ухвалити рішення про вихід Криму зі складу України, так і не відбулася через відсутність кворуму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram