ГоловнаПолітика

Корнійчук: "Уряд повинен продублювати звернення парламенту до Гааги"

Якщо Янукович перебуватиме в Росії, його не зможуть притягнути до відповідальності

Корнійчук: "Уряд повинен продублювати звернення парламенту до Гааги"

"Згідно з Римською конвенцією, звернення із запитом до Гаазького трибуналу має ініціювати не парламент, а уряд. Тому Кабінет Міністрів має продублювати звернення Верховної Ради, спрямоване вчора народними депутатами.

Про це в ексклюзивному коментарі LB.ua заявив адвокат, колишній перший заступник міністра юстиції Євген Корнійчук.

За його словами, Україна не є країною Римської конвенції. "Ми її ратифікували, але КС постановив, що вона нібито не відповідає Конституції", - пояснив Корнійчук. При цьому, за його словами, Україна все одно може звертатися до Гааги, але звернення має стосуватися ситуації, а не окремих осіб.

"У такому разі прокурор Гаазького трибуналу розглядає запит і ухвалює рішення щодо наявності факту для розслідування і щодо осіб, яких можна притягнути до відповідальності".

Корнійчук особливо наголосив, що Росія не є країною-учасницею Римської конвенції, тож навіть якщо Гаага розглядатиме злочини режиму Януковича, але сам Янукович перебуватиме в Росії, його навряд чи зможуть притягнути до відповідальності.

Нагадаємо, Верховна Рада звернулася із заявою до Міжнародного кримінального суду про визнання Україною юрисдикції цього суду щодо вчинення злочинів проти людяності вищими посадовими особами держави в період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram