ГоловнаПолітика

МЗС РФ застерегло від заборони російських телеканалів в Україні

Сергій Лавров розцінить такий крок як порушення свободи слова

МЗС РФ застерегло від заборони російських телеканалів в Україні

Глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що заборона мовлення російських телекомпаній на території України буде серйозним порушенням свободи слова.

Про це він заявив за підсумками переговорів з колегою з Люксембургу Жаном Ассельборном, повідомляє ИТАР-ТАСС.

"Якщо таке рішення буде ухвалено в Україні, то це буде серйозним порушенням свободи слова, - підкреслив він. - Недарма представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ має намір приїхати в Україну, щоб розібратися з цією ситуацією".

"Знаємо про пропозиції заборонити мовлення на території України компаніям тих країн, які не є учасниками Європейської конвенції з мовлення. Росія не є учасником цієї конвенції, але це нам не заважає вести мовлення на всю Європу, в кожній країні ЄС, нам проблем для такого телерадіомовлення не створюють", - зазначив він.

23 лютого у Верховній Раді 9 депутатів від партії "Свобода" запропонували тимчасово призупинити трансляцію і ретрансляцію телерадіопрограм, вироблених в державах, що не підписали Європейську конвенцію про транскордонне телебачення.

На думку авторів законопроекту, обмежити мовлення таких телеканалів слід заради інформаційної безпеки країни. "Деякі засоби масової інформації, які виходять в державах, що не підписали Європейську конвенцію про транскордонне телебачення, необ'єктивно висвітлюють факти й події та транслюють відкриті заклики до сепаратизму. Представників ЗМІ та громадян України, які мирно протестують, вони називають терористами й екстремістам, що не відповідає дійсності", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Україна є повноправним учасником Європейської конвенції про транскордонне телебачення з 1 липня 2009 року. Росія приєдналася до конвенції про транскордонне телебачення 2006 року, проте наразі її не ратифікувала. З інших сусідніх з Україною країн цю конвенцію не підписала Білорусь.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram