ГоловнаПолітика

"Правий сектор" відправить до Криму "поїзд дружби" для боротьби із сепаратизмом

Націоналісти планують повторити події весни 1992 року

"Правий сектор" відправить до Криму "поїзд дружби" для боротьби із сепаратизмом
Игорь Мосийчук
Фото: Кадр из видео телеканала «112 Украина»

Націонал-радикальний рух "Правий сектор" пообіцяв припинити будь-які прояви сепаратизму в країні.

Про це, як повідомляють "Новости Севастополя", заявив активіст організації Ігор Мосійчук.

"Спроби порушити територіальну цілісність України будуть жорстко покарані. Якщо влада на це не здатна, то "Правий сектор" сформує "поїзд дружби". Ми, як у 90-му УНСО, поїдемо в Крим. Тоді публіка, подібна до цієї, як щури тікала, коли колона унсовців входила у Севастополь..." - зазначив він.

Судячи з усього, Мосійчук мав на увазі події весни 1992 року, коли організація УНА-УНСО (Українська національна асамблея - Українська народна самооборона) спільно зі священиками Української автокефальної православної церкви виїхала на так званому "поїзді дружби" на південь України (зокрема у Крим) для придушення там сепаратистських настроїв.

У Севастополі священики мали намір "освятити" місце розстрілу в 1918 році українських моряків більшовиками. Охорону їм забезпечували близько 700 активістів. Влада Криму зупинили поїзд на під'їздах до міста, після чого націоналісти на кілька годин заблокували залізничне сполучення. У результаті їм усе ж удалося дістатися до Севастополя, де вони провели марш. Місцеві жителі у відповідь організували мітинг протесту, який, проте, швидко розійшовся.

Черговий сплеск сепаратистських настроїв у Криму стався у зв'язку з останніми заворушеннями і зміною влади в Україні. У Севастополі днями пройшов багатотисячний мітинг, учасники якого заявили, що не визнають легітимності нової Верховної Ради і прийнятих нею рішень.

Рух "Правий сектор" сформували в листопаді минулого року, відразу після початку протестних акцій в Україні, спровокованих відмовою уряду підписувати угоду про євроінтеграцію. Ігор Мосійчук, який виступив від імені руху, раніше був активістом Соціал-національної асамблеї, одного з найпотужніших правих об'єднань України. СНА виступила однією з чотирьох організацій, які створили "Правий сектор".

Донедавна Мосійчук перебував в ув'язненні. 11 січня суд засудив його до шести років в'язниці за підготовку підриву пам'ятника Леніну в Борисполі (він був одним із трьох фігурантів справи "васильківських терористів"). 24 лютого Мосійчука відпустили з-під варти, а Верховна Рада винесла постанову про звільнення "політичних в'язнів", зокрема Мосійчука. Усього в постанові перелічено 23 людини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram