ГоловнаПолітика

Правоохоронні органи не отримали документів про розшук Януковича

У базі МВС екс-президента досі немає

Правоохоронні органи не отримали документів про розшук Януковича
Фото: EPA/UPG

До правоохоронних органів, зокрема у Державну прикордонну службу, так і не надійшла офіційна інформація про оголошення в розшук колишнього голови держави Віктора Януковича.

Про це пише газета "Коммерсантъ Украина".

Про те, що Віктора Януковича оголошено в розшук, учора близько 10:00 на своїй сторінці у Facebook повідомив виконуючий обов'язки міністра внутрішніх справ Арсен Аваков. "Інформую: на сьогоднішній ранок порушено кримінальну справу про масові вбивства мирних громадян. Януковича і кількох інших посадових осіб оголошено в розшук", - заявив Аваков.

Офіційну інформацію про розшук Віктора Януковича вчора не отримали ні в одному з правоохоронних відомств, жодне з них також не захотіло брати на себе відповідальність за розшук колишнього президента. "Ми цим питанням не займаємося, телефонуйте до Генпрокуратури", - сказав виданню заступник начальника управління зв'язків з громадськістю МВС Іван Бабаєв.

"Заявив Арсен Аваков, який відповідає за МВС, а я повинна це коментувати? Я не маю жодної офіційної інформації. Я перевіряла в базі розшуку, чи є там відповідні прізвища, - немає нічого, - обурилася у розмові з газетою керівник прес-служби Генпрокуратури Маргарита Велькова. - І потім, не зрозуміло, в рамках якого провадження його  оголошено в розшук? Що таке "масові вбивства"? Можна робити політичні заяви, але в єдиний реєстр досудових розслідувань це вноситься по-іншому". "Щоб оголосити людину в розшук, потрібно оголосити йому про підозру", - акцентували в ГПУ. "Хто, кому, яку підозру оголошував - теж питання, тому що інформації із цього приводу я не бачила", - зазначила Велькова.

У Державну прикордонну службу також не надходило жодних офіційних вказівок про те, що панові Януковичу або іншим колишнім чиновникам заборонено залишати територію України. "Держприкордонслужба отримує офіційні документи, після чого ті чи інші особи ставляться на контроль. Наразі такі заяви (про оголошення в розшук) прозвучали лише в Інтернеті. Ми - найнижча ланка в цій піраміді. Якщо в Генпрокуратурі, СБУ чи МВС назвуть прізвища, ми будемо відповідно реагувати", - пояснив виданню помічник голови Держприкордонслужби Сергій Астахов.

Про заходи щодо притягнення до відповідальності Віктора Януковича та інших посадових осіб відзвітував учора ввечері генпрокурор Олег Махніцький. Утім, зі слів Махніцького випливало, що необхідних заходів для оголошення в розшук Віктора Януковича все ж не вжито. За його словами, осіб, яким буде оголошено підозру, тільки "визначають", а перелік "невиїзних" осіб досі не передано в Держприкордонслужбу.

Варто зазначити, що в базі МВС осіб, які переховуються від органів влади, Януковича наразі немає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram