ГоловнаПолітика

Махніцький розповів про розслідуваннях Генпрокуратури

Розслідують справи проти 50 колишніх керівників держави і силових структур

Махніцький розповів про розслідуваннях Генпрокуратури
Фото: Макс Левин

Уповноважений парламенту з контролю за діяльністю Генеральної прокуратури, депутат від "Свободи" Олег Махніцький, виступаючи в понеділок у Верховній Раді, повідомив про заходи, яких ужила Генпрокуратура за останні дві доби роботи.

Про це повідомляє прес-служба "Свободи".

За його словами, відкрито кримінальні справи проти нещодавніх перших осіб держави та вищого керівництва правоохоронних органів за організацію масових убивств. Розслідування ведуть за фактом умисних убивств у Києві 74 людей під час масових акцій протесту за обставин, що обтяжують злочин. Зараз у справі визначаються з оголошенням підозр. Усього у справі фігурують близько 50 осіб.

Махніцький повідомив, що в кримінальному процесі вже виконано кілька слідчих й оперативно-розшукових дій. Скеровано доручення для встановлення свідків убивств і осіб, які їх вчинили, відправлено листи установам і організаціям, які розташовані в центральній частині Києва, з метою витребування записів камер відеоспостереження в період з 18 по 21 лютого 2014 року. Також в МВС України надіслано запити про надання інформації стосовно співробітників, які були залучені під час заворушень у Києві, та їхнє озброєння.

"Від МВС витребувано накази і положення, що регламентують діяльність під час масових заходів і порядок застосування вогнепальної зброї. Направлено запит про надання інформації про вид і номери зброї, яку видавали кожному міліціонерові, який брав участь у сутичках у центрі Києва. Уже проведено огляди місць подій, зокрема будівлі Нацбанку і території на вулиці Інститутській, де виявлено елементи снайперської зброї, гільзи і сліди від куль у деревах. Призначено і проводять судово-медичні та балістичні експертизи", - повідомив Махніцький.

Він розповів, що після того, як прокуратура зажадала від МВС справи за фактом убивства 74 мирних людей, з'ясувалося, що серед цих матеріалів немає жодної інформації, жодного процесуального акта, крім протоколу огляду місця події: "Тобто органи внутрішніх справ не вели жодних слідчих дій стосовно всіх кримінальних справ".

З приводу справи про побиття студентів 30 листопада 2013 року, яку було закрито, Олег Махніцький зазначив: "Ця справа потрапила під так звану амністію, однак станом на сьогодні ми відновили кримінальне провадження за статтею "Перешкоджання мирним зібранням і мітингам шляхом застосування насильства", а також вирішуємо питання про порушення за цим фактом кримінальної справи за ознаками тероризму".

Махніцький виступав ще в статусі уповноваженого з контролю за діяльністю ГПУ. Через декілька хвилин його призначили генеральним прокурором.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram