ГоловнаПолітика

МЗС РФ занепокоєне подіями в Україні

Росія обізвала "майданівців" войовничими молодчиками і бойовиками

МЗС РФ занепокоєне подіями в Україні
Фото: www.obozrevatel.com

МЗС РФ стурбоване тим, що угоди про врегулювання кризи в Україні від 21 лютого не виконують.

Про це йдеться в заяві МЗС.

"За останні дні в столиці та низці інших міст країни відбулися збройні сутички войовничих молодиків, бойовиків з-поміж ультраправих націоналістичних організацій з підрозділами правоохоронних органів, які стояли на захисті безпеки мирного населення та інтересів держави", - сказано в ньому.

МЗС РФ відзначає, що угоди про врегулювання кризи в Україні від 21 лютого не виконують, незважаючи на те, що її підписання засвідчено міністрами закордонних справ Німеччини, Польщі та Франції, а США, Європейський Союз, інші міжнародні структури привітали цей документ.

"Бойовиків не роззброєні, відмовляються покинути вулиці міст, які вони фактично контролюють, звільнити адміністративні будівлі, продовжують акти насильства", - наголошено в заяві.

Російське МЗС дивує, що кілька європейських політиків уже підтримали оголошення проведення президентських виборів в Україні у травні ц.р., хоча в угоді від 21 лютого передбачено, що вибори мають відбутися лише після завершення конституційної реформи.

"Зрозуміло, що для успіху цієї реформи в ній повинні брати участь усі політичні сили України і всі регіони країни, а її підсумки - винесені на всенародний референдум. Переконані в необхідності повною мірою зважити на занепокоєння депутатів східних і південних областей України, Криму і Севастополя, що прозвучали на з'їзді в Харкові 22 лютого", - зазначає міністерство.

"Викликають глибоку заклопотаність з погляду легітимності дії у Верховній Раді України. Посилаючись фактично лише на "революційну доцільність", там штампують "рішення" і "закони", зокрема скеровані на те, щоб утискати гуманітарні права росіян та інших національних меншин, які мешкають в Україні. Звучать заклики до мало не повної заборони російської мови, люстрації, ліквідації партій і організацій, закриття неугодних ЗМІ, зняття обмежень на пропаганду неонацистської ідеології. Узято курс на те, щоб диктаторськими, а часом і терористичними методами придушити незгодних у різних регіонах України. Почали лунати погрози щодо православних святинь", - обурені в Росії.

МЗС РФ також незадоволене, що руйнують радянські пам'ятники.

"Такий розвиток подій підриває угоду від 21 лютого, дискредитує його ініціаторів і гарантів, створює загрозу громадянському миру, стабільності суспільства і безпеці громадян", - сказано в заяві.

У Росії також розкритикували Захід за його позицію щодо України.

"Змушені зазначити, що в позиції деяких наших західних партнерів прозирає не турбота про долю України, а односторонній геополітичний розрахунок. Не чути принципових оцінок злочинних дій екстремістів, включно з їхніми неонацистськими й антисемітськими проявами. Ба більше, навмисно чи мимоволі такі дії заохочують. Створюється стійке враження, що угода від 21 лютого за мовчазної згоди її зовнішніх спонсорів використовується лише як прикриття для просування сценарію примусової зміни влади в Україні через створення "фактів на землі" без будь-якого бажання шукати загальноукраїнський консенсус в інтересах національного примирення. Особливо тривожать спроби залучити до виправдання цієї лінії міжнародні структури, включно із Секретаріатом ООН", - зазначають у МЗС.

Міністерство настійно закликає всіх причетних до кризи в Україні виявити максимальну відповідальність і не допустити подальшої деградації ситуації, повернути її в правове русло, "жорстко присікти екстремістів, які замахнулися на владу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram