ГоловнаПолітика

Меджліс вимагає змінити Конституцію Криму і розпустити парламент

Кримські татари дали владі Сімферополя 10 днів, щоб знести пам'ятник Леніну

Меджліс вимагає змінити Конституцію Криму і розпустити парламент
Фото: 15 минут

Меджліс кримськотатарського народу виступив з вимогою ухвалити нову редакцію Конституції Криму.

Відповідну заяву було ухвалено на сьогоднішньому мітингу кримських татар у Сімферополі, організованому Меджлісом, з нагоди річниці розстрілу голови Кримської Народної Республіки Номана Челебіджихана, повідомляють "Новости Крыма".

У заяві мітингу сказано, що останні події в країні вимагають "термінового ухвалення Верховною Радою України правових актів, що виключають надалі появи загрози Українській державі і життю її громадян".

"Чинна Конституція Криму не тільки не відповідає інтересам багатонаціонального кримського суспільства, в тому числі і праву кримськотатарського народу на самовизначення в складі України, а й є постійним джерелом дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Криму. Понад те: саме чинний статус автономії Криму став основою для загрози територіальній цілісності та суверенітету України", - зазначено в заяві.

Відтак Меджліс зажадав від парламенту створити спеціальну комісію "з включенням до її складу представників Меджлісу для підготовки та прийняття нової редакції Конституції Криму на підставі права кримськотатарського народу на самовизначення на своїй історичній території в складі незалежної України".

Окрім цього, були озвучені вимоги дострокового припинення повноважень Верховної Ради Криму і проведення дострокових виборів депутатів кримського парламенту на підставі нового виборчого закону. Також голова Меджлісу Рефат Чубаров заявив, що кримські татари дають владі Сімферополя термін у десять днів, щоб знести пам'ятник Володимиру Леніну на площі Леніна, де проходив мітинг. В іншому разі обіцяно "вжити заходів".

За оцінками організаторів, у сьогоднішньому мітингу взяли участь 15 тис. кримських татар.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram