ГоловнаПолітика

Дострокові вибори президента можливі лише після заяви Януковича про відставку на засіданні ВР, - експерти

Президент України може заявити про відставку у будь-який момент на свій розсуд

Дострокові вибори президента можливі лише після заяви Януковича про відставку на засіданні ВР, - експерти
Фото: EPA/UPG

Дострокові вибори президента можливі лише після заяви Віктора Януковича про відставку на засіданні ВР.

Так, проаналізувавши сьогоднішню заяву Януковича про дострокові президентські вибори, аналітики компанії "ЛІГА.ЗАКОН" нагадують, що згідно із законодавством президент може "ініціювати" дострокові президентські вибори виключно подавши заяву про відставку.

При цьому відставка набуває чинності лише з моменту особистого проголошення президентом заяви про відставку на засіданні Верховної Ради (ст. 109 Конституції). Ухвалення відставки з боку парламенту не потрібне, пише ЮРЛІГА у своїй правовій довідці.

Після цього Верховна Рада зобов'язана прийняти постанову про призначення дострокових президентських виборів. Дата виборів призначається не раніше ніж на 90 день з моменту ухвалення відповідної постанови (ч. 2 ст. 17 Закону "Про вибори Президента України").

Після проголошення заяви президента про відставку його обов'язки (за виключенням деяких) виконує прем'єр-міністр (ст. 112 Конституції).

На думку експерта Михайла Савчина, директора Центру правотворчості Ужгородського національного університету, президент України може заявити про відставку у будь-який момент на свій розсуд. Зокрема, заява може бути обгрунтовано станом його здоров'я, що унеможливлює виконання президентом своїх обов'язків. При цьому обов'язки доводити наявність підстав для відставки у разі подання відповідної заяви законодавством не передбачено.

Нагадаємо, в п'ятницю, 21 лютого, Янукович оголосив, що ініціює дострокові президентські вибори і повернення до Конституції 2004 року з перерозподілом повноважень у бік парламентської республіки. Також він закликав почати процедуру формування уряду національної довіри.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram